Tresteg uten tilløp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tresteg uten tilløp (også kalt stille tresteg) er en tidligere konkurranseøvelse innen friidrett. Øvelsen var olympisk øvelse to ganger, først under de andre sommerlekene i 1900 og de tredje lekene i 1904. Øvelsen er en variant av vanlig tresteg, og går ut på å hoppe så langt som mulig på tre hopp, uten noen form for tilløp eller horisontal bevegelse i forkant av hoppet.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Utøveren skal stå på begge føtter ved oppmerket linje, vendt mot hoppretningen. Begge bein skal forlate bakken samtidig. Det er ikke tillatt med noen form for vridning, forflytting eller dobbeltsats av føttene i forkant av, eller i selv satsen.

Første hopp er en sats fra begge bein, ikke ulikt satsen i lengde uten tilløp. I luften splitter utøveren beina, og strekker foretrukket bein fremover til en landing og sats for hopp to. Det andre hoppet er egentlig et langt steg, der utøveren skifter fot i luften og lander og satser for det siste hoppet med motsatt fot. I det tredje hoppet samler utøveren beina under seg og strekker de frem til en jevnsides landing på begge bein.

Hoppet måles i korteste avstand fra tåen i satsen til bakerste del av utøverens landing.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Tresteg uten tilløp er brukt som trenings- og testøvelse for en rekke idretter som stiller krav til vertikal spenst.

Det finnes en rekke varianter for trening og testing av spenst. De vanligste er femsteg og tisteg. I disse variantene har en utførelse lik hoppende løping.

Tre hopp er også en variant der utøveren hopper tre etterfølgende hopp med sats på begge bein. Denne utførelsen gir større lengder enn vanlig tresteg uten tilløp.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det sprinteren Thomas Wiborg som har norsk bestenotering med 10 meter og 40 centimeter.[1] [2]

Olympisk øvelse[rediger | rediger kilde]

Under sommer-OL 1900 vant Ray Ewry alle de tre øvelsene på hopp uten tilløp, og han repeterte denne prestasjonen fire år senere under sommer-OL 1904. Øvelsen har dermed bare en olympisk mester.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk Friidrett (16. januar 2015): Wiborg bekrefter formen Arkivert 27. november 2020 hos Wayback Machine., hentet 16. september 2015
  2. ^ [Norsk Friidrettsstatistikk 2014][1]