Trestålormer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Trestålormer
Abronia graminea, en art fra Mexico
Abronia graminea, en art fra Mexico
Vitenskapelig(e)
navn
:
Abronia
Gray, 1838
Norsk(e) navn: trestålormer
Hører til: stålormer,
skjellkrypdyr,
virveldyr
Antall arter: 27
Habitat: skog
Utbredelse: Mexico, Mellom-Amerika
Delgrupper:
  • se tekst

Trestålormer er en artsrik slekt av stålormer. De skiller seg ut ved å leve høyt oppe i trær, og ved at de har sterkere farger enn andre stålormer.

De har velutviklede lemmer, og gripehale for å kunne holde seg fast i greiner. Halen kan likevel kastes av dersom en fiende angriper. Beinplatene i huden vises ofte godt, og er rue. Hodet er bredt og flatt. Fargen er som regel grønn, men noen er blå, turkise eller brune. Noen arter har flekker i gult, oransje eller svart, og det finnes også arter med et mønster som etterligner mose og lav. Alle artene ser ut til å føde levende unger.

Utbredelsen omfatter høytliggende skogområder i Mellom-Amerika i det sørlige Mexico, Guatemala, El Salvador og Honduras. Her finnes de både i tåkeskog, og tørrere blandingsskog av eik og furu. De skjuler seg ofte i hule trær, og blant epifytter. Noen arter lever i tretoppene opptil 40 m over bakken, mens andre lever på skogbunnen blant trestammer og steiner.

Slekten Abronia ble gjennomgått i 1993 av Campbell & Frost.[1] De fant ut at det er 23 arter, fordelt på seks underslekter Abaculabronia, Abronia, Aenigmabronia, Auriculabronia, Lissabronia og Scopaeabronia. I ettertid er det oppdaget flere arter, så antallet er nå 27.[2][3][4][5]

To ulike arter av trestålormer forkommer aldri, eller i hvert fall svært sjelden, i det samme området. Mange av artene har en svært begrenset utbredelse, og er truet av utryddelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Abronia (Anguidae) – detaljert artsinformasjon