Skogtrekantspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trekantedderkopp»)
Skogtrekantspinner
Hunnen, med sin høyt hvelvede bakkropp.
Nomenklatur
Hyptiotes paradoxus
(C.L. Koch, 1834)
Populærnavn
skogtrekantspinner[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieTrekantspinnere
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Skogtrekantspinner er en av edderkoppene i gruppen trekantspinnere (Uloboridae). Den er en av svært få edderkopper som ikke har giftkjertler. Det norske navnet kan komme av at, særlig hunnen, har et «trekantet utseende», sett fra siden, når den sitter og venter i fangstnettet. I 2009 ble den kåret til European Spider of the Year av European Society of Arachnology.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skogtrekantspinner er en liten brunspraglet, i underkant av fem millimeter stor edderkopp. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Hunnene har en stor og høyt hvelvet bakkropp, med to små knøler. Hannen er mer slank. Forkroppen er ganske bred, de åtte øynene ganske små og spredt utover midt oppe på forkroppen, ikke i den fremre delen. Frambeina er ganske lange og noe krumbøyd. Når edderkoppen hviler, strekkes gjerne frambeina framover. Dette bidrar, sammen med den noe uvanlige kroppsformen, til å gjøre den lite gjenkjennelige som dyr, og gir effektiv kamuflasje.

Skogtrekantspinner er den eneste norske arten fra denne slekten, så forveksling med andre arter skulle ikke by på et problem. Men artene i denne slekten er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppenes kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skogtrekantspinner er blant meget få edderkoppene som mangler giftkjertler. Da de ikke kan lamme byttet med gift, pakker de det svært tett inn i silke før de fortærer det. De bygger et trekantet fangstnett, eller en sektor av et hjulnett, av såkalt cribellat silke. Fangstnettet bygges helst langt ned, like over bakken, mellom tørre greiner i bartrær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 20. februar 2022. Besøkt 20. februar 2022. 
  2. ^ Åström S, Fjellberg A, Løvbrekke H og Olsen KM (24. november 2021). «Edderkoppdyr. Vurdering av skogtrekantspinner Hyptiotes paradoxus som VU→LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]