Trehörningen (Sjödalen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trehörningen
Innsjøen Trehörningen i Huddinge kommune.
LandSverige
LänStockholm
KommuneHuddinge
Areal 0,63 km²
Høyde 21,8 moh.
Lengde 1,65 km
Bredde 0,9 km
Omkretskm 
Dybde3,6 m (maks)
1,7 m (snitt)
Volum904 000  
Nedbørfelt 17,9 km²
TilløpFullerstaån (fra Gömmaren) og Solfagradiket
UtløpBalingsholmsån (til Ågestasjön)
Del avTyresåns sjøsystem
Posisjon
Kart
Trehörningen
59°13′45″N 18°01′11″Ø

Trehörningen er en innsjø i Sjödalen i Huddinge kommune i landskapet Södermanland, Sverige. Innsjøen har sannsynligvis sitt navn på grunn av sine tre bukter. Innsjøen har vært i bruk av mennesker en god stund; i 2001 ble det funnet en stokkebåt ved Gullarängens gård i forbindelse med en drenering i nærheten av innsjøen. Båten har opprinnelig vært fire meter lang, og 60 cm bred, og er fra 1200-tallet.

Mot sør grenser Trehörningen mot Orlångens naturreservat. Innsjøen har klipper som er egnet som utgangspunkt ved bading. Disse nås lettest fra Storholmen. All motorbåttrafikk, også fra elmotorer, er forbudt på Trehörningen.

Fram til 1971 rann vann fra et renseanlegg ut i innsjøen. Dette opphørte i 1971, da avløpsnettet ble koblet til Henriksdals reningsverk i Nacka. Innsjøen ble mudret, og nesten en meter av sjøbunnen ble gravd opp. Renseanlegget ved Trehörningen ble bygd om for kun å håndtere overflatevann. Etter oppmudningen forsvann fugler som tidligere hadde samlet seg om det næringsrike vannet i innsjøen. Renseanlegget ble stengt i 1990, og revet i 1996. For tiden renses Trehörningens tilløp kun av et gammelt og slitt dunkersystem som er basert på sedimentdammer. Hvert år er det risiko for algevekst. Fortsatt er innsjøens vann næringsrikt, til tross for saneringen av avløpssystemet, og Huddinge kommune anser det som ikke mulig å anlegge badeanlegg ved innsjøen, ettersom den ikke innfrir vannbestemmelser fra Naturvårdsverket. Ytterligere mudring skal ikke være aktuelt.

Andre mindre elver som munner ut i Trehörningen kommer fra Sjövägen, Sofieberg og Kynäs.

Fuglelivet i innsjøen er rikt, med blant annet dvergspett og gresshoppesangere. Innsjøen er også rik på ferskvannsvekster og strandvegetasjon. Ved trehörningen kan man også se vernede springpadder, padder og flaggermus.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]