Trasamund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trasamund
Født450Rediger på Wikidata
Død6. mai 523Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • King of the Vandals (496–523) Rediger på Wikidata
EktefelleAmalafrida
FarGento
NasjonalitetVandalriket

Trasamund (født 450, død 523) var vandalenes og alanernes konge fra 496 til 523, den fjerde kongen i vandalenes kongedømme i Nord-Afrika, og styrte lenger enn noen annen vandalkonge i Afrika, med unntak av sin bestefar, Geiserik.

Trasamund var den tredje sønnen av Geiseriks fjerde sønn, Gento, og ble konge i 496 bare fordi alle Geiseriks sønner og hans egen bror, kong Guntamund, alle døde før de ble 50 år. Da Guntamund døde, var han den ene av to gjenlevende barnebarn av Geiserik og arvet tronen i henhold til en lov som hans bestefar innførte, som gav kongetittelen til det eldste mannlige medlemmet av en avdød konges familie.

Han har vanligvis blitt beskrevet som en ineffektiv hersker. Under hans lederskap ser vandalenes kongedømme ut til å ha fortsatt nedgangen som begynte med Geiseriks død og mistet kontrollen over nesten hele dagens Algerie til berberne. I det siste året av hans styre, ble den viktige byen Leptis Magna plyndret av berberne.

På den andre siden ser det ut til at han opprettholdt et sterkt grep om kjerneområdet til vandalenes kongedømme som bestod av dagens Tunisia og det østlige Algerie. Han gjorde også slutt på mange års forfølgelse av katolikker som hadde begynt under hans onkel Huneriks styre, et grep som forbedret vandalenes forbindelser med Østromerriket.

Trasamund døde i 523 og ble etterfulgt av sin fetter Hilderik, den førstefødte sønnen til Hunerik.

Forgjenger:
 Guntamund 
Vandalenes konge
(496523)
Etterfølger:
 Hilderik