Trans-Antarctic Scientific Traverses Expeditions

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trans-Atlantic Scientific Traverses Expeditions – Ice Divide of East Antarctica (TASTE-IDEA) (også kalt Antarktistraversen eller Norwegian-US Antarctic IPY Traverse) var en toårig sydpolsekspedisjon som ble gjennomført i anledning polaråret 2007–08. Den begynte i november 2007 og bestod av tolv norske og amerikanske forskere.

Hovedmålet for de norske forskerne var å undersøke endringer av ismassen i Dronning Maud Land for å forstå hvilken innvirkning Antarktis har på havnivået og det globale klima. De tok prøver langs den nærmere tre tusen kilometer lange ruten fra Troll-stasjonen til sydpolpunktet, og utforsket områder som aldri har blitt undersøkt tidligere. Enkelte steder boret forskerne sytti meter ned i isen for å kunne analysere iskjerner og dermed innhente informasjon om variasjoner i nedbør og atmosfæriske gasser gjennom de siste 1000 år.

Prosjektet betegnes som den mest krevende vitenskapelige ekspedisjonen Norge har gjennomført til det indre av det antarktiske kontinent.

Havari[rediger | rediger kilde]

Da de var 350 kilometer fra Sydpolen havarerte to av de fire beltevognene, og de hadde ikke med seg de nødvendige reservedelene. Den amerikanske Amundsen-Scott-basen på Sydpolen ble orientert om forskernes situasjon og de bad om assistanse fra beltevogner som kunne hente ut dem og deres utstyr. Først gav basen et positivt svar, dagen etter var svaret nei. De hadde ikke kapasitet og bad forskerne om å flytte alt over til de to brukbare beltevognene og selv ta seg til Sydpolen.

Ekspedisjonsleder og direktør Jan-Gunnar Winther ved Norsk Polarinstitutt kontaktet da Troll-stasjonen, som ordnet med at ekspedisjonen ble hentet ut av et canadisk fly som ble operert av et russisk selskap. Ikke dessto mindre ble ekspedisjonen betegnet som «meget vellykket».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]