Trakhis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Trakis»)
Utsyn over elven Sperkhios, sett fra Kastrorachi, Makrakomi.

Trakhis (gresk: Τραχίς) var en region i antikkens Hellas som lå sør for elven Sperkhios og den var bosatt av den greske stammen malierne.

Lokalisering[rediger | rediger kilde]

Den viktigste byen i området ble også kalt Trakhis fram til 426 f.Kr. da den ble døpt Heraklea Trakhinia. Den lå vest for Thermopylene, den smale kystpassasjen på grensen mellom Thessalia og Lokris. Trakhis er lokalisert akkurat vest for den vestligste enden av øya Euboia, nord for Delfi.

Mytologi[rediger | rediger kilde]

I henhold til gresk mytologi var Trakhis hjemmet til Keyks og Alkyone. Også en kong Keyks fra Trakhis finnes i gresk mytologi. Herakles ble sendt til Trakhis etter den spartanske kongen Eunomos' død og her ble han venn med kong Keyks og hans sønn Hippasos.

Byen er også nevnt av Homer og ble nevnt for siste gang i antikken av geografen Pausanias i hans verk Beskrivelse av Hellas.

Kvinnene fra Trakhis (gresk: Τραχίνιαι, Trachiniai) er tittelen på en athensk tragedie skrevet av Sofokles. Den handler om Deianeira, Herakles' hustru, som uforvarende drepte ham med «Nessos' skjorte».

Trakhis / Heraklea i antikken og senere[rediger | rediger kilde]

Bosetningen i byen som tidligere het Trakhis ble omdøpt til Heraklea Trakhis eller Trakhinia av spartanerne. Deres forsøk på bosetning midt under peloponneskrigen feilet da den ble angrepet av folk fra Thessalia. I antikken var byen også kjent for å ligge ved foten av det fjellet Oeta hvor Herakles døde, foruten også å være stedet hvor hans etterkommere skal ha bosatt seg.

I løpet av perserkrigene gikk den persiske hæren i land på de fruktbare slettene ved Heraklea og slo leir her før de marsjerte videre til sin skjebne ved Thermopylene. Efialtes av Trakhis forrådte sitt land og sitt folk til perserne i håp om bli belønnet ved å vise fienden en veg rundt den allierte posisjonen ved Thermopylene, og således hjelpe dem å vinne slaget ved Thermopylene i 480 f.Kr.

Under den greske selvstendighetskrigen ble området berømt for sine motstandskjempere eller «klepts», en betegnelse som betydde fjellkrigere eller rett og slett banditter. De omfattet de som bekjempet den tyrkiske undertrykkelsen og særlig den tyrkiske «harach», en forhatt skatt på jordbrukartikler. Under den andre verdenskrig var området like innbitt i sin motstand mot de tyske nazistene. En vesentlig jernbanebro som knyttet sørlige og nordlige Hellas sammen ble ødelagt av motstandsbevegelsen.

I dag er landsbyen Heraklea et blomstrende jordbrukssamfunn.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

I nærheten av dette stedet har arkeologer avdekket graver fra den mykenske tid. Nyere utgravninger har også avdekket en rekke små graver ved foten av fjellet Oeta i nærheten av breddene til elven Asopos.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Pausanias: Beskrivelse av Hellas, X, 22, 1; III, 23, 5.
  • Thukydides: Historien til peloponneserkrigen, II, 92.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Trachis» i: William Smith: Dictionary of Greek and Roman Geography. London 1854.