Trafigura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Trafigura er et internasjonalt firma som handler med metaller og energi, inkludert olje. Trafigura er verdens tredje største uavhengige oljetrader.[1]

Firmaet ble grunnlagt i 1993 av Claude Dauphin og Eric de Turkheim, som hadde arbeidet sammen som oljetradere i firmaet Glencore, som er basert i Zug i Sveits. Siden starten har firmaet vokst kraftig, og det har nå 55 kontorer i 36 land. I 2007 omsatte Trafigura for over 57 mrd us-dollar.

Trafigura har vært involvert i flere politiske og miljømessige skandaler. Firmaet var involvert i korrupsjonsskandalen rundt Iraks Olje for mat-program under embargoen mellom den første og den andre Irak-krigen.[2] Firmaet stod også bak giftutslippet på Elfenbenskysten i 2006, som førte til 15 dødsfall og at mer enn 100 000 ble syke.[3][4] Og stod bak ulovlig vasking av coker bensin ved Vest Tank i Sløvåg i Sogn og Fjordane som førte til Vest Tank-ulykken.[1]

Selskapets struktur[rediger | rediger kilde]

Noen av Trafiguras viktigste internasjonale enheter:

  • Trafigura Beheer BV, basert i Nederland.
  • Trafigura AG, er selskapets hovedkontor. Det er basert i Luzern i Sveits. Kontoret har også ansvaret for forretningene i USA.
  • Trafigura Pte Ltd har ansvar for gruppens oljetrading i det fjerne østen.
  • Puma Group of Companies har ansvar for den globale olje-lagringskapasiteten, samt anleggsmidler for distribusjon, samt investeringer.
  • Galena Asset Management er basert i London, og er FSA-registrert. Gjennom denne divisjonen etablerte og forvalter Trafigura sine fond.
  • Alexela er et datterselskap av Trafigura. Estisk oljeforhandler som også eier Alexela Sløvåg, som kjøpte Vest Tank etter eksplosjonen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Mitt skip er lastet med. NRK Brennpunkt (fjernsynsdokumentar) (19. juni 2008). Besøkt 24. august 2008.
  2. ^ Big oil groups implicated in oil-for-food scandal. Financial Times (28. oktober 2005). Besøkt 4. september 2008.
  3. ^ Global Sludge Ends in Tragedy for Ivory Coast. The New York Times (2. oktober 2006). Besøkt 4. september 2008.
  4. ^ Ivory Coast Toxic Waste Death Toll Climbs to 15. Reuters (19. februar 2007). Besøkt 4. september 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]