Trøndersk Mesterskap (populærmusikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trøndersk Mesterskap (gjerne bare «Trøndersk» eller TM) er en konkurranse for artister og musikkgrupper i Trøndelag. Det første «Trøndersk» ble arrangert i 1962 av Rosenborg Ballklub og konkurransen er i dag sannsynligvis verdens lengstlevende uavbrutte konkurranse i populærmusikk. Fra og med 2016 har konkurransen gått under forkortelsen «TM:Live».

Gjennom historien har bortimot 2000 band, ca. 10 000 musikanter deltatt, hvorav flere senere har oppnådd anerkjennelse i både inn- og utland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fra 1962 til utpå 1990-tallet ble Trøndersk arrangert med en kvalifisering, hvor de 10 beste bandene gikk videre til en finale. Enkelte år på 1970- og 1990-tallet var deltagelsen så stor (mellom 50 og 100 band), at man arrangerte en kvalifisering i hvert fylke (Nord- og Sør-Trøndelag) før finalen ble avviklet i Trondheim.

Fra utpå 90-tallet til 2015 ble konkurransen avviklet over en aften, hvor hvert band spiller én låt, men fra og med 2016 ble ordningen med kvalifiseringer gjeninnført.

Trondheim har helt siden starten i 1962 vært byen hvor Trøndersk har blitt avholdt, da bortsett fra de gangene det har vært egen kvalifisering i Nord-Trøndelag, hvor arrangementstedet har vært enten i Namsos eller Steinkjer.

Da det første Trøndersk gikk av stabelen i 1962 og i flere tiår frem var pop og rock betegnelser som stort sett dekket alt av populærmusikk. Og Trøndersk Mesterskap skiftet oppgjennom på hvilken av disse sjangrene som har blitt frontet. Frem til 2015 og tilbake ca 25 år har arrangementet vært kjent som Trøndersk Mesterskap i Pop og Rock.

På bakgrunn av stadig økende bredde i de påmeldtes sjangergrunnlag ble endingen i 2016 endret til ":Live".

Kåring av vinner[rediger | rediger kilde]

Vinneren i Trøndersk blir avgjort gjennom poengfordeling fra et dommerpanel satt sammen av profilerte musikere og musikkjournalister, samt publikumsstemmer.

Arrangører[rediger | rediger kilde]

Trøndersk ble startet av Rosenborg for å skaffe inntekter til klubben, deretter tok Popklubben og videre Røde Kors over i noen år. På 1970-tallet ble Tore Lande, i dag president for Global Battle of the Bands som han grunnla etter tusenårsskiftet, arrangør for mesterskapet. Fra 1984 til 2011 var det Jens O. Sunde som holdte konkurransen vedlike og i anledning 50-årsjubilumet arrangerte denne en jubileumskonsert med vinnere fra alle fem tiår i Olavshallen i Trondheim. Sunde hadde tidligere uttalt i media at han i hvert fall skulle sørge for mesterskapets overlevelse til det hadde nådd 50 år, og med Trøndersk Mesterskap 2011 med medfølgende jubileumskonsert hadde han overholdt denne lovnaden. Siden 2011 har John Otto Sunde stått som ansvarlig for Trøndersk.

Vinnere[rediger | rediger kilde]

Vinnere

Kjente band som har deltatt, men ikke vunnet[rediger | rediger kilde]

Kjente personer som har deltatt[rediger | rediger kilde]

Jubileumskonserten 2011[rediger | rediger kilde]

Med Trøndersk Mesterskap 2011 var tradisjonen nådd 50 år og det ble satt opp en jubileumskonsert I Olavshallen for å feire jubileet. Utvalgte vinnere fra alle tiår mellom 1962 frem til 2011 ble invitert, med krav fra arrangøren om at det skulle anstrenges for å kalle inn besetningene de originalt vant Trøndersk med.

Det ble opptredener av:

I likhet med selve mesterskapet fikk bandene kun spille én låt hver, og det ble omrigging av scenen mellom hver låt. Tore Strømøy ble leid inn som underholder og konferansier.

Det ble gjort opptak av lyd- og bildemateriale som finnes tilgjengelig som DVD via rockmuseet Rockheim i Trondheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blånæggel sikret seieren Arkivert 4. november 2016 hos Wayback Machine.. namdalsavisa.no 17. oktober 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]