Tottenham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tottenham
En tårnlignende struktur tilhørende et herregods nær Bruce Castle i Tottenham
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktHaringey
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i London
Befolkning71 987 (2011)
Kart
Tottenham
51°35′51″N 0°04′05″V

Tottenham er et område i distriktet Haringey i det nordlige London. Det er lokalisert 13,2 km nord-nordøst for Charing Cross. Det er omtalt som et tett, flerkulturelt boligstrøk beliggende i underkant av 10 km nord for Tower of London. I henhold til folketellingen av 2011 har stedet en befolkning på 71 987 innbyggere.[1] Tottenham er hjemstedet til fotballklubben Tottenham Hotspur FC og lagets hjemmebane er Tottenham Hotspur Stadium. Tottenham cake har sin opprinnelse i distriktet.

Toponymi[rediger | rediger kilde]

Det er antatt at stedsnavnet Tottenham er avledet etter personnavnet Tota, en bonde, og hans grend (engelsk hamlet) ble omtalt som Toteham i Domesday Book, således ble det over tid til Tottenham.[2] Stedsnavnet er ikke beslektet med Tottenham Court Road i sentrale London, selv om de to deler en lignende lydrot.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Bruce Castle, det gamle herregodset i Tottenham, nå et museum (november 2005).
Brannmenn slukker en brann etter brannstiftere i Tottenham, London.

Det har vært en bosetning ved Tottenham i over tusen år. Historisk sett vokste Tottenham seg fram ved den romerske veien Ermine Street, som er en del av dagens motorvei A10, og mellom High Cross og Tottenham Hale, dagens Monument Way.

Da Domesday Book ble satt sammen i 1086, var det rundt 70 familier som bodde innenfor området til et herregods, hovedsakelig arbeidere som arbeidet for godsets herre. Et humoristisk dikt kalt «Tournament of Tottenham», skrevet rundt 1400, beskriver et tøyseslag mellom bønder som tevlet for adelsmannens datter.[4]

Fram til 1870-årene bodde det få mennesker i området, men så introduserte Great Eastern Railway spesielle togruter som arbeidere hadde råd til å bruke for å pendle til arbeidet. Det ble derfor bygget mange billige arbeiderboliger i Tottenham, noe som over tid førte til at området ble en forstad til London.

I 1894 ble Tottenham gjort til et urbant distrikt og den 27. september 1934 en kommunal borough som fra den 1. april 1965 ble en del av distriktet Haringey.

Elven Lea i utkanten av Tottenham utgjorde østgrensen for valgkretsen Tottenham og grensen mellom Middlesex og Essex. Før det var den også grense for Danelagen. Den markerer nå grensen mellom Haringey og Waltham Forest.

Sport[rediger | rediger kilde]

Tottenham er hjemstedet til fotballklubben Tottenham Hotspur FC og lagets hjemmebane har vært White Hart Lane fra 1899 og fram til 2017. I 2017 ble White Hart Lane stengt og vil bli revet for å gjøre plass for en ny stadium på samme sted. Den er planlagt åpnet i august 2018. For sesongen 2017-18 vil fotballklubben spille deres hjemmekamper på Wembley Stadium.

Opptøyer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Opptøyene i England 2011

Tottenham har vært et hissig sted for ungdomsopptøyer, voldelige uroligheter, kriminell gjengvirksomhet og bruk av våpen i de siste tiårene i slutten av 1900-tallet og begynnelsen på 2000-tallet. Dette fulgte som et resultat av oppgang i gjeng- og narkotikakriger rundt om i Tottenham, foruten framveksten av organisert kriminalitet ved hva som er kjent som en tyrkisk mafia som det hevdes har kontroll over mer enn 90 prosent av heroinmarkedet i Storbritannia.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tottenham, Haringey», Hidden London
  2. ^ «DocumentsOnline | Image Details», The National Archives.
  3. ^ Mills, A.D. (2010): A Dictionary of London Place-Names. Oxford University Press, ISBN 978-0-199-56678-5, s. 248.
  4. ^ «The Tournament of Tottenham (15th Cent.)», Harvard's Geoffrey Chaucer Website, teksten i modernisert engelsk
  5. ^ Tony Thompson (17. november 2002): «Heroin 'emperor' brings terror to UK streets», The Guardian

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]