Torup kirke (Halsnæs)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torup kirke (Halsnæs)
OmrådeHalsnæs kommune
PlasseringTorup
BispedømmeHelsingør stift
Beliggenhet
Kart
Torup kirke
55°59′00″N 11°56′24″Ø
Krucifiks fra det 14. århundre opphengt i Torup kirkes kor. I bakgrunnen skimtes kalkmalerier

Torup kirke ligger i Torup Sogn, Halsnæs kommune i landsbyen Torup mellom Melby og Hundested i Nordsjælland, Danmark. Kirken er et hvelvet langhus med fire tilbygninger. Den er oppført på en tidligere offerplass en gang på 1100-tallet,[1] og var viet til St. Margrethe.[2] Sydmuren samt to romanske vinduer fra den første kirkebygning kan stadig ses. På 1200-tallet tilkom klokketårnet, som ble delvist gjenoppført i 1839.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Innvendig ved et av de romanske vinduene, ses kalkmalerier fra ca. 1250, som blant annet forestiller en skjeggløs Olav den hellige. Ansiktet på korets krusifiks har semittiske trekk,[3] og under en restaurering, fant man i dets hode en seddel med kunstnerens navn samt årstallet 1320.[4] Prekestolen og benkene er fra begynnelsen av 1600-tallet. I østveggen er murt inn en liksten fra 1535 over Herluf Trolles bror Niels Trolle samt dennes mor Kirstine Skave.

Tilbygningen mot nord er fra 1746, og stammer fra Christian VIs tid og var oppført til bruk for soldatene som var stasjonert i området.

Kirken er restaurert flere ganger, senest på 1980-tallet. I Torup sogn ligger også Lynæs kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]