Tormod Vislie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tormod Vislie
Født14. juli 1901Rediger på Wikidata
Død23. sep. 1928Rediger på Wikidata (27 år)
BeskjeftigelseForfatter, redaktør Rediger på Wikidata
FarVetle Vislie
NasjonalitetNorge

Tormod Vislie (født 14. juli 1901 i Elverum, død 23. september 1928) var en norsk journalist og forfatter.

Han var født på Elverum mens faren Vetle Vislie var rektor på Elverum lærerskole, men var like preget av foreldrenes slektsbakgrunn fra Telemark. Moren Gunhild Bergve var barnebarn av Tormod Knudsen Borgejorde.[1] Deler av oppveksten hadde han i Telemark, dels som rekonvalesent etter at sykdom fikk ham til å avbryte studier ved Hamar lærerskole. Fra 1924-25 var han redaktør av avisen Austland på Hamar, som var organ for ungdomslagsbevegelsen og Austmannalaget.

Allerede 14 år gammel fikk han de første tekstene på trykk, i bladet Folkets Venn, som var utgitt av Julius From i Sandefjord. Det var fortellinger og eventyr. Han dobbeldebuterte i 1922 med eventyrsamlinga Offer til solguden og romanen Dagrun, og utga i tillegg bare én roman til – Ungdomsdraumen (1923), og to lengre tekster som ble trykte som føljetonger i aviser: Kross og sverd i Austland og Logande ljoske i avisen Norig. Begge romanene handler om forspilt kjærlighet.

Ingen veit kva vi miste i Tormod Vislie. Han nådde ikkje så langt at han fekk klårlegge evnene sine fullt ut. Han var berre ein snarvisitt innom litteraturen før han vart riven bort. Vi som var unge den gongen, tykte at tapet var stort, fordi han var ein av dei som vi sette voner til.

Olav A. Loen[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Olav A. Loen. Bygda gav diktarsyn. Rune forlag, 1970 (ebok)