Torgersøy fyrstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Torgersøy fyr»)
Torgersøy fyrstasjon
Torgersøy tåkeklokkeTorgersøya i Oslofjorden. Det første fyret på øya hadde fastboende fyrvokter. Ved fyrlampen ble det i 1910 bygd et klokkehus. Tåkeklokka ble automatisert i 1954 og nedlagt i 1983.
KommuneTønsberg
Fyrtårn
Fyrlys
Status
Kart
Torgersøy fyrstasjon
59°15′03″N 10°29′59″Ø

Torgersøy fyrstasjon er et tidligere fyr i Oslofjorden nord på Torgersøya i Tønsberg kommune. Stasjonen ble opprettet i 1851. Fyret ble erstattet av en fyrlampe og en tåkeklokke som ble nedlagt i 1983. Klokketårnet er fredet som kulturminne.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Fyrstasjonen fotografert under krigen, med kamuflasjemalt oljeraffineri på Valløy i bakgrunnen.

Torgersøy fyrstasjon ble opprettet som innseilingsfyr til Vallø saltverkValløy like nord for Torgersøya i 1851.

Det ble omgjort til fyrlampe i 1890 med hvitt lys og en rød sektor.

Det første fyret på Torgersøya besto av en fyrbygning i tre og hadde fastboende fyrvokter. Tuftene etter fyrbygningen er bevart.

Ved fyrlampen på Torgersøya ble det i 1910 bygd et klokkehus med tåkeklokke og klokketårn i sveitserstil. I tåke og snødrev slo klokka et slag hvert 15. sekund. Tåkeklokka ble automatisert i 1954 og nedlagt i 1983.

Klokketårnet på Torgersøya var i ferd med å forfalle, men ble satt i stand i 1992 etter flere års dugnadsarbeid fra foreningen Klokketårnets Venner. Både tårnet og området rundt ble fredet etter lov om kulturminner i 1997, og Klokketårnets Venner samarbeider med Riksantikvaren og Tønsberg kommune om vedlikeholdet.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Klokketårnet skal males[død lenke], Tønsbergs Blad 1. juli 2004

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]