Tore Godal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tore Godal
Født19. mai 1939[1]Rediger på Wikidata (84 år)
Rauland
BeskjeftigelseLege, forsker Rediger på Wikidata
SøskenIngvald Godal
Jon Bojer Godal
NasjonalitetNorge

Tore Godal (født 19. mai 1939 i Rauland i Telemark) er en norsk lege og offentlig tjenestemann. Godals livsverk har vært å forbedre folkehelsen i utviklingsland, særlig for kvinner og barn.

Statsminister Jens Stoltenberg sa i en tale i 2005 at «Tore Godal er trolig den nordmannen som har reddet flest menneskeliv siden Fridtjof Nansen»[2].

Godal var drivkraften bak opprettelsen av vaksinealliansen GAVI (Global Alliance of Vaccination and Immunization),[trenger referanse] og ledet organisasjonen i dens første seks år.

Bakgrunn og karriere[rediger | rediger kilde]

Han er utdannet dr.med. ved Universitetet i Oslo. I 1970 flyttet han til Etiopia for å forske på spedalskhet ved det nyopprettede Armauer Hansens forskningsinstitutt.

Han gikk i 1975 fra jobben som sjef ved Immunlaboratoriet ved Det Norske Radiumhospital til vervet som formann i Verdens helseorganisasjons (WHO) styringsgruppe for forskning innen lepraimmunologi og tuberkuloseimmunologi. I 1986 ble han direktør for programmet viet forskning og undervisning innen tropiske sykdommer, initiert av UNDP, WHO og Verdensbanken.[3]

Godal var sentral i opprettelsen av «Roll Back Malaria», verdens største initiativ for bekjempelse av malaria.[trenger referanse] og i opprettelsen av «Coalition for Epidemic Prepardness Innovations» (CEPI), som finansierer og koordinerer utviklingen av nye vaksiner mot smittsomme sykdommer.[trenger referanse]

Han var spesialrådgiver for Gro Harlem Brundtland da hun var generaldirektør i WHO (1998-1999) og har vært rådgiver for Bill and Melinda Gates Foundation. Fra 2005-2009 var Godal spesialrådgiver for Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor. Siden 2009 har Godal vært spesialrådgiver for global helse i Utenriksdepartementet.

Godal er foredragsholder og forfatter av mer enn 300 publikasjoner[trenger referanse].

Godal fikk Kongens fortjenstmedalje i 2019.[4]

Kronprinsesse Mette-Marit har kalt Tore Godal sitt forbilde. På et spørsmål fra en student på NTNU om hva man burde gjøre for å redde verden, svarte kronprinsessen «bli Tore Godal».[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Rakke, Bjørg Aftret Morten (24. januar 2017). «- Han er trolig den nordmannen etter Fridtjof Nansen som har reddet flest menneskeliv». Dagbladet.no (norsk). Besøkt 24. november 2019. 
  3. ^ Larsen, Øivind (red.) (1996). Norges leger. 2. Oslo: Den norske lægeforening. s. 290. 
  4. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer». www.kongehuset.no (norsk). Besøkt 1. mai 2020. 
  5. ^ «Kronprinsessen intervjuet Tore Godal på NTNU». adressa.no. 3. november 2016. Besøkt 24. november 2019.