Torden, fullkommen forstand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diktet kan være påvirket av hyllester til Sofia, gudinnen for visdom. Statue i Celsus-biblioteket i Efesos.

Torden, fullkommen forstand er en dikt med gnostisk innhold, skrevet senest i 350. Teksten ble funnet som en del av Nag Hammadi-skriftene i 1945. Det er opprinnelige skrevet på gresk, men den bevarte teksten er en koptisk oversettelse.

Teksten er en monolog fremsatt i første person av et kvinnelig vesen, av åndelig natur. Teksten består av en rekke «jeg er»-utsagn som er både gåtefulle og paradoksale. Kvinnen som taler fremstilles som bindeleddet mellom det skapte og den skjulte guddommen. Teksten kan være påvirket av hyllester til Isis i egyptisk mytologi, og til «Sophia», den personifiserte visdommen, i gresk mytologi.

Teksten har hatt vid utbredelse. Utdrag har blitt brukt av Toni Morrison som epigram i romanene Jazz og Paradis. Umberto Eco siterte det i romanen Foucalts pendel. Filmregissøren Jordan Scott brukte diktet i en kortfilm fra bymiljøer, hvor teksten gikk som voiceover. Det er brukt i en episode av tv-serien Millennium, og har blitt brukt av musikkgrupper som Current 93, Nurse With Wound, Tulku og Aarni.

Teksten er gjengitt på norsk i samlingen Gnostiske skrifter, 2002.