Tord Sjåreksson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Tord Sjåreksson (norrønt Þórðr Sjáreksson) var en islandsk skald fra 1000-tallet.

Tord diktet en dråpa om Torolf Skålmsson og fire av strofene har blitt bevart i kongesagene. Han diktet også et minnekvad, også en dråpa, om Olav den hellige som ble kalt for Rødadråpa (Róðadrápa), hvor bare ên strofe er blitt bevart for ettertiden. Noen få usammenhengende strofer av Tord om ulike emner er også bevart Skaldskaparmål. Skaldatal regner Tord som en av hirdskaldene til både Eirik Håkonsson og Olav Haraldsson.

I Den større saga om Olav Tryggvason (Óláfs saga Tryggvasonar en mesta) finnes en mindre anekdote fortalt om Tord. Under den tiden da Olav Haraldsson styrte i Norge reiste Tord til Det hellige land for å besøke Jerusalem. På vegen møter han en høy og mystisk mann som snakker til ham på norrønt talemål og ber ham om å snu for vegen videre er ikke trygg. Den fremmende spør Tord om han kjenner Hjalte Skeggjasson, og Tord forteller at han er i slekt med denne via ekteskap. Den fremmede ber da Tord om gi sin hilsen til Hjalte, og fortelle ham om denne hendelsen for Hjalte vil da forså hvem han er. Tord gjør som han er blitt bedt om, og gir den fremmedes hilsener til Hjalte når han kommer hjem. Hjalte sier da at den fremmede må ha vært Olav Tryggvason som fortsatt gikk rundt på jorden lenge etter at han tapte slaget ved Svolder.

Ekstern lenke og referanse[rediger | rediger kilde]

  • Eysteinn Björnsson (2002): Index of Old Norse/Icelandic Skaldic Poetry. Publisert på nettet ved: skindex.html. Se spesielt «Þórðr Sjáreksson» ved thsjar.html som har flere ulike utgaver tilgjengelig.