Tommy Reilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tommy Reilly
Født21. aug. 1919[1][2]Rediger på Wikidata
Guelph[3]
Død25. sep. 2000[1][2]Rediger på Wikidata (81 år)
Surrey
BeskjeftigelseMusiker, komponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetCanada
UtmerkelserMedlem av Den britiske imperieordenen

Tommy Reilly (født 21. august 1919 i Guelph i Ontario, død 25. september 2000) var en canadisk munnspiller. Han spilte chromonika, det vil si kromatisk munnspill, og han utviklet den moderne klassiske munnspillteknikken opp til et nivå som ga ham anerkjennelse i seriøse musikkretser. Flere komponister har komponert stykker spesielt til ham, og han hadde et repertoar som spente fra populærmusikk via folkemusikk og seriøs underholdningsmusikk til klassiske stykker. Reilly har gjort en rekke innspillinger av musikk, både plater i eget navn og sammen med andre, og han har spilt inn musikk til radio- og fjernsynsprogram og filmer (blant annet på originalalbumet med filmmusikken til "Midnight Cowboy" (musikk: John Barry, som i 1970 ble tildelt Grammy Award for Best Instrumental Composition for dette temaet) hovedtema fra Midnight Cowboy). (Toots Thielemans spilte musikken på filmen.)

Reilly gjennomførte en rekke turneer i Europa og på andre kontinenter, og han har spilt med berømte orkestre og dirigenter over hele verden.

Reilly skrev selv en del musikk, øvingsstykker og et etydehefte, ofte under psevdonymet Max Martin. Mange av stykkene ble til i samarbeid med hans pianist gjennom mange år, den irskfødte komponisten og programskaperen (BBC) James Moody, psevdonym Dwight Barker.

Reilly etablerte etter hvert en munnspillskole i sitt hjem i Farnham, der han gav timer både til kjente og mindre kjente munnspillere (best kjent er kanskje Sigmund Groven). Han holdt masterclasses både her og rundt om i verden. Norsk Munnspillforums årlige sommerkurs hadde Tommy Reilly som fast instruktør, sammen med Sigmund Groven, i mange år, og hans idéer har dermed blitt toneangivende for munnspillteknikken som brukes her.

Blant hans i Norge mest kjente og folkekjære innspillinger er «Reodors ballade» fra filmen Flåklypa Grand Prix (komponist: Bent Fabricius-Bjerre).

I 1992 ble Reilly utnevnt til medlem (MBE) av Order of the British Empire av dronning Elizabeth for «his services to music». Han er den første – og så langt den eneste – munnspilleren som har oppnådd dette.

Reilly var en god samarbeidspartner for Georg Pollestad, som er en av verdens fremste munnspillmakere og utvikler av Concert Harmonica Polle. I et brev fra 1993 fra Reilly til Pollestad skrev han at munnspillet Polle var munnspillenes Rolls-Royce.[trenger referanse] Han holdt seg siden da til Polle Concert Harmonica.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 2. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]