Tom Ottar Andreassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tom Ottar Andreassen
Født19. aug. 1963Rediger på Wikidata (60 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Tom Ottar Andreassen (født 19. august 1963 i Moelv) er en norsk fløytist, filharmoniker, kammermusiker, dirigent og musikkpedagog. Fra 1. august 2009 er han professor ved Norges musikkhøgskole.[1] Fra 1986 er han 1. fløytist i Det Norske Kammerorkester. Høsten 2014 ble han alternerende solofløytist i Oslo Filharmoniske Orkester.[2]

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

Andreassen vokste opp på Moelv. Som trettenåring begynte han å ta timer hos fløytisten Torkil Bye i Oslo.[3] Senere ble han student ved Norges musikkhøgskole, der han fikk Ørnulf Gulbransen som lærer.[3] Han studerte videre med Andreas Blau i Berlin og med Auréle Nicolet i Basel. Debutkonserten fant sted 1995 i Universitetets aula med et sammensatt orkester under ledelse av Antonio Papano og med Rikskonsertenes debutstøtte.

Han var lærer ved Barratt Due musikkinstitutts høgskoleavdeling i tidsrommet 1994–2014. Andreassen var solofløytist i Kringkastingsorkestret 1994–2014.

Foruten å være solofløytist i Oslo Filharmoniske Orkester og i Det norske kammerorkester, er han en hyppig gjest som solofløytist i Den norske Opera i Oslo og i Oslo Sinfonietta samt nordiske symfoniorkestre.

Han har vært instruktør blant annet for Ungdomssymfonikerne og Valdres Sommersymfoni.

Som kammermusiker har Andreassen blant annet opptrådt i Wigmore Hall og gjestet orkestre som WDR Sinfonieorchester i Köln og Stuttgart Philharmoniker. Han har også vært knyttet til Malaysian Philharmonic Orchestra som solofløytist ved en rekke prosjekter.

Ansettelsesforhold[rediger | rediger kilde]

  • Høstsesongen 1983: vikar som fløytist i Den norske Operas orkester
  • Vårsesongen 1984: alternerende solofløytist i Bergen Filharmoniske Orkester[2]
  • 1984–1994: alternerende solofløytist og deretter solofløytist i Den norske Operas orkester.
  • Fra 1986: solofløytist i Det norske kammerorkester.
  • 1994–2014: solofløytist i Kringkastingsorkestret.
  • 1994–2014: fløytelærer ved Barratt Dues høgskoleavdeling – fra 2007 førsteamanuensis, fra 2009 professor
  • Fra 2009: professor i fløyte ved Norges musikkhøgskole
  • Fra 2014: solofløytist (alternerende) i Oslo Filharmoniske Orkester

Plateutgivelser og konsertvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Han har medvirket ved et høyt antall plateinnspillinger som solist, kammermusiker og orkestermusiker. Blant annet har han spilt inn Yngve Slettholms fløytekonsert Possible Selections med Oslo Filharmoniske Orkester under ledelse av Christian Eggen.

Regelmessig medvirker han ved Risør Kammermusikkfest, Oslo Kammermusikkfestival, Festspillene i Bergen, Stavanger internasjonale kammermusikkfestival, Festspillene i Vestfold og Festspillene i Elverum foruten ved Ultimafestivalen.

Dirigent og orkesterleder[rediger | rediger kilde]

Også som dirigent er Tom Ottar Andreassen aktiv i mindre utstrekning. Fra 2006 til 2010 var han musikalsk leder for Moelv Musikkforening. Han har ledet Det Norske Blåseensemble i Halden og Forsvarets Musikkorps i Harstad ved flere anledninger med verk av Mozart og Richard Strauss på programmet.

Familie

Tom Ottar Andreassen er bror av organisten Roger Andreassen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tom Ottar Andreassen». NMH. Norges musikkhøgskole. Besøkt 21. juni 2021. 
  2. ^ a b «Tom Ottar Andreassen». ofo.no. Oslo Filharmoniske Orkester. Besøkt 21. juni 2021. «Etter lengre perioder som fløytist i Operaorkesteret og Kringkastingsorkesteret ble han ansatt i Oslo-Filharmonien i 2014. | − Jeg har en relativ kort karriere som fast ansatt i orkestret, men har vikariert i orkestret siden 1983. Turneer med orkestret og Mariss Jansons, der vi spilte Bruckners syvende symfoni, Ravels Daphnis & Chloĕ og Mahler, var skjellsettende for en ung fløytist.» 
  3. ^ a b «Tom Ottar Andreassen: - Om ingenting kan gå galt, er det ikke mye å øve for • ballade.no». ballade.no. 3. august 2007. Besøkt 21. juni 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]