Tollboden i Skien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tollboden i Skien
Fasaden, sett fra Bruene
Generelt
StedSkien
Byggeår1858-1860
Arkitektur
ArkitektHother Bøttger,
Paul Thrane,
Tullin Thams
Teknikk?
MaterialeMurstein
Beliggenhet
Kart
Tollboden
59°12′14″N 9°36′45″Ø

Tollboden i Skien har vært Tolletatens tilholdssted på Langbryggene siden om lag 1860. Tollvesenet har vært representert i Skien fra langt tilbake i tid, og i et notat fra 1656 kommer det frem at de holdt til ytterst på Bruene. Deretter flyttet de en rekke ganger, og i 1858 holdt de til i Herman Baggers gård som lå der hvor rådhusplassen er i dag. Det samme året inntraff en av de mange storbrannene i Skien, og det ble nødvendig å finne nye lokaler.[1]

Allerede i 1854 hadde det blitt bestemt at den nye tollboden skulle få en dominerende plass på Langbryggene, og i november 1858 startet grunnarbeidene. Det var den da avdøde byingeniør Hother Bøttger som hadde tegnet utkastet til bygget, og dette ble fullført av ingeniørmajor Paul Thrane og kanalbestyrer Tullin Thams. Det er noe usikkert når bygget ble ferdigstilt, men det antas å ha vært høsten 1860 eller våren 1861.[1]

Et av hjørnene på Tollboden.

I det nordøstre hjørnet av bygningen ble det murt inn et skrin, som inneholdt et dokument med følgende tekst:[1]

Efterat Kjøbstaden Skien gjennem et langt Tidsrom som Toldsted havde henhørt under Porsgrunds Toldsted, blev der ved Kgl. Resl. af 5. April 1843 nådigst befalet oprettet et eget Toldkammer for Kjøbstaden Skien i Bratsberg Amt. Af de i denne Anledning stædfundne Forhandlinger sees. at Kommunebestyrelsen i Skien havde på Kommunens Vegne vedtaget at overlade den til Opførelse av Toldkammerets Localer fornødne Grund, men at Underhandlingerne desangaaende havde forhalet Sagens endelige Afgjørelse, saaledes at den projecterede og approberede Toldbygning, hvortil de fornødne Midler allerede tidligere var blevne bevilgede, først kunde begynde den 1. November 1858 i Hans Majesteds Kong Oscar den Førstes siste Regjeringsaar.

Det første Udkast til Byggningen er udført af den i Aaret 1857 som Stortingsmand for Skien afdøde Stadskonduktør Hother Bøttger, men blev senere Gjennemgaaet og på ny bearbeidet av nuværende Ingeniørmajor Paul Thrane, der efter Bøttgers Afgang af Regjeringens Tolddepartement antagen som Byggningens Arkitekt med Assistance af Bestyreren for Kanalanlæget ved Skien, Ingeniør Tullin Thams.

Amtmanden i Bratsberg Amt, Jørgen Christian Aall, var af Tolddepartementet bemyndiget til at approbere forskjelligt i Forbindelse med Byggningsforetakendet staaende Gjenstande.

Følgende Embedsmend og Betjente var ansatt ved Skien Toldsted 1859: 1. Toldinspektør Anthon Scheel, 2. Toldkasserer I.M.Theiste, 3. Overtoldbetjent Peder Frellsen (tidligere Læge), 4. Undertoldbetjent Holt, 5. Undertoldbetjent Andersen, 6. Undertoldbetjent Hagemann, 7. Undertoldbetjent Meyer, samt 8. Rorskarl Johan Pedersen, 9. Rorskarl Sven Andersen, 10. Rorskarl Jørgen Ditlefsen, 11. Rorskarl Tobias Pedersen,

Som Mestre ved Byggningens Opførelse er antagne: 1. Murmester Aanesen, 2. Tømmermester Ole Brynhildsen, 3. Stenhugger Andersen.

Dette Dokument nedlagdes under Byggningens nordøstre Hjørne efter Christie Byrd 1859 den 5. Mai med Bøn om den Høieste Beskyttelse over den nu paabegyndte Byggningsværk, samt med Haab om at samme først i den fjærneste Fremtid maa komme til vore Efterkommeres Kundskab.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Birger A. Øvrum (1989). Kjenn din by - lokalhistorie fra Skien og omegn. Skien: Skiens Historielag.