Togfonden DK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Togfonden vil bl.a. gøre det mulig å innføre elektriske superlyntog mellom landsdelene.

Togfonden DK er en navnet på en politisk avtale om å bruke/reservere 28,5 milliarder kroner på jernbaneinfrastruktur foreslått den 1. mars 2013 av regjeringen og vedtatt av regjeringen, Dansk Folkeparti og Enhedslisten den 17. september 2013.[1] Partiene har avtalt å finansiere avtalen ved å harmonisere beskatningen på å utvinne råolje i Nordsjøen og dermed øke beskatningen av noen av oljeselskapene. Togfonden DK skal finansiere en blanding av ny og oppgradert jernbaneinfrastruktur, der muliggjør timemodellen og elektrifisering av resten av hovedbanenettet,[2][3] så reisetiden med tog kan reduseres på tvers av landet.

Den politiske forlikskrets vedtok den 14. januar 2014 at hovedparten av midlene skal brukes på høyhastighetsjernbanerVestfyen, over Vejle Fjord og mellom Hovedgård og Hasselager syd for Aarhus til hastigheter på opptil 250 km/t. Endvidere skal en rekke eksisterende tilstøtende banestrekninger oppgraderes til 200 km/t og elektrifiseres. Dermed kan der innføres «superlyntog», som kan redusere reisetiden til én time mellom Odense og henholdsvis København, Aarhus og Esbjerg – og mellom Aarhus og Aalborg. Øvrige lyntog og korresponderende tog vil herutover redusere reisetiden til en rekke prioriterte byer.[4]

Utover infrastruktur, som realiserer timemodellen, bygges en ny jernbane mellom Jelling og Billund Lufthavn, den resterende del av hovednettet elektrifiseres, hovedparten av landets regionalbaner hastighetsoppgraderes, Ny Ellebjerg stasjon får to nye perronger, som bygges flere stasjonsnære parkeringsplasser, jernbanegodsbetingelsene på Hirtshalsbanen og Skagensbanen forbedres, og der bygges nivåfri skjæring mellom København-Ringstedbanen og banen ved Vigerslev Alle.[5]

Togfonden DK er kritisert blant annet av opposisjonen for å bygge på et for usikkert økonomisk grunnlag og for å forringe vilkårene for investorene i Nordsjøen. Endvidere er det påpekt at den samfunnsøkonomiske forrentning av elektrifiseringen mellom Vejle og Struer og mellom Aalborg og Frederikshavn er for lav. Herudover er togplanen kritisert for ikke i tilstrekkelig grad å tilgodese byene i Trekantsområdet med superlyntog. I januar 2015 vurderte Tænketanken Kraka at der manglet 18 milliarder kroner i finansieringen av prosjektet på grunn av den lave oljeprisen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Morten Øyen Jensen (17. september 2013). «Aftale på plads: Oliepenge skal gå til togfond». www.altinget.dk. altinget.dk. Besøkt 20. januar 2014. 
  2. ^ Nordsø-milliarder til de danske tog | JP.dk Hentet den 1. mars 2013
  3. ^ Nordsøolie skal betale for gigantisk investering til de danske tog | Politiken.dk Hentet den 1. mars 2013
  4. ^ Transportministeriet (14. januar 2014). «AFTALE MELLEM REGERINGEN (S, SF OG RV) OG DANSK FOLKEPARTI OG ENHEDSLISTEN OM: EN MODERNE JERNBANE – UDMØNTNING AF TOGFONDEN DK» (PDF). www.trm.dk. Transportministeriet. s. 11 - bilag 1. Arkivert fra originalen (PDF) 1. februar 2014. Besøkt 20. januar 2014. 
  5. ^ Transportministeriet (14. januar 2014). «AFTALE MELLEM REGERINGEN (S, SF OG RV) OG DANSK FOLKEPARTI OG ENHEDSLISTEN OM: EN MODERNE JERNBANE – UDMØNTNING AF TOGFONDEN DK» (PDF). www.trm.dk. Transportministeriet. s. 11 - bilag 1. Arkivert fra originalen (PDF) 1. februar 2014. Besøkt 20. januar 2014.