To mistenkelige personer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den norske filmen, se To mistenkelige personer (film)
To mistenkelige personer
Forfatter(e)Gunnar Larsen
SjangerRoman; Dokumentar
Utgitt1933
ForlagGyldendal Norsk Forlag

To mistenkelige personer er en roman av den norske forfatteren og journalisten Gunnar Larsen. Boka ble utgitt i 1933, og handlingen er basert på den sanne historien om lensmannsmordene på Vågård, som fant sted i Ytre Ådal den 22. august 1926. Som ung journalist hadde Larsen dekket saken for Dagbladet. Boka regnes som den første dokumentarromanen i Norge, og ble filmatisert under samme navn (To mistenkelige personer) av regissøren Tancred Ibsen i 1950. Filmen ble forbudt å vise offentlig frem til 1998.

Om To mistenkelige personer[rediger | rediger kilde]

Historien bak romanen[rediger | rediger kilde]

I 1926 inntraff en av de mest omtalte saker i norsk kriminalhistorie. Saken ble kjent som «Lensmannsmordene i Ådal». Etter et innbrudd ble ransmennene Anton Emanuel Oskar Svensson og Henning Sigurd Madsen jaget av politiet. I en trefning ble to lensmenn skutt. Den ene døde momentant, den andre levde lenge nok til å få identifisert forbryterne. Dermed startet en storstilt forbryterjakt over hele Østlandet. Den ene morderen tok etter hvert sitt eget liv, mens den andre havnet i fengsel.

Etterspillet[rediger | rediger kilde]

Den unge journalisten Gunnar Larsen fra Dagbladet fulgte saken nøye. I 1933 tok han for seg dramaet i dokumentarromanen To mistenkelige personer. Da Tancred Ibsen filmatiserte romanen i 1950, reagerte den overlevende forbryteren, som nå hadde sonet sin dom. Han ønsket filmen stoppet, anla sak mot Norsk Film A/S, og vant saken endelig gjennom en høyesterettsdom i 1952. Dommen førte til at filmen ble forbudt vist i offentligheten, og ikke frigitt før 1998.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen åpner med at den hardbarkede svenske forbryteren «Ekstrøm» og den lokale unggutten «Gustav» er på rømmen etter et innbrudd. De blir overrasket av to politimenn ved skjulestedet ved Randsfjorden, får panikk og skyter begge. Dermed må Ekstrøm og Gustav legge på flukt gjennom store deler av Østlandet og Vest-Sverige. Leseren følger forbryternes intense flukt og politiets jakt.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Romanen ble utgitt på Gyldendal Norsk Forlag i 1933. Siden er romanen utgitt 1983 (Bokklubb-utgaven), 1992 og 2000. Bokklubb-utgaven fra 1983 inneholder etterord av Haagen Ringnes, og er illustrert av Niels Ditlev.

Illustrerte utgaver[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

Wikisource Personverndommen – originaltekst fra Wikikilden