Husholdsarbeidere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Tjener (person))
Gå til: navigasjon, søk
Tjenstepike i USA rundt 1908, iført uniform, med elektrisk strykejern.

Husholdsarbeidere, tidligere kalt tjenestefolk, tjenerstab og annet, er personer som arbeider i sin oppdragsgivers husholdning. Husholdsarbeidere er ofte ansatt i større husholdninger og hjem for å oppvarte herskapet og utføre de fleste typer praktiske gjøremål som å lage mat, servere, gjøre rent, ta imot besøkende og vise dem til rette og lignende. I norske borgerlige husholdninger var det tidligere relativt vanlig å ha én til to husholdsarbeidere. De som tok disse stillingene, var som regel jenter fra landsbygden. Ved gårder var det i tillegg en rekke andre typer tjenestefolk som hjalp til.

I store husholdninger, for eksempel hoff, kan det være et stort antall husholdsarbeidere som utfører forskjellige oppgaver, ofte organisert i et omstendelig hierarki. I endel tilfeller vil en husholdsarbeider bære en eller annen form for uniform. Eksempler på spesialiserte funksjoner husholdsarbeidere kan ha, er butler, sjåfør, kokk, hushjelp og barnepike.

dansk er tjener også betegnelse på det samme som servitør eller kelner på norsk.

Hierarkiet[1][rediger | rediger kilde]

  • Butler: Øverste ansvarlig for tjenerstaben. Historisk var butleren den som var ansvarlig for spisesalen, vinkjelleren og anretningen i velbeslåtte hjem. Opprinnelig en «bottler» på engelsk. Ordet kommer av det franske bouteleur («koppbærer»), eller bouteille (fransk for «flaske»).
  • Førstetjener eller førstelakei[2] (first footman på engelsk): butlerens nestkommanderende.
  • Tjener eller lakei (footman): Tjenerskapet består gjerne av flere tjenere (lakeier), unge gutter som bidrar med alt fra å servere måltider, bistå med å åpne dører, sørge for at beskjeder blir gitt og mottatt, hjelper til med bilparken og bærer tunge gjenstander. Navnet «footman» kommer av at vedkommende måtte gå masse.
  • Betjent (valet): Herskapets veldig personlige tjenere, og ansvarlig for deres garderobe. Gjør personlige tjenester for herskapet.
  • Husholderske (housekeeper): Ansvarlig for husholdningen. Alltid ei jente eller kvinne.
  • Hushjelp (maid): Kvinnelig husholdsarbeider, som gjør diverse forefallende arbeid, som å hjelpe til på kjøkken og med vask.
  • I tillegg var det vanlig å ansette kokker, gartnere og sjåfører.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eirin Hurum (15. desember 2012). «Trenger du en butler, Sir?». Aftenposten, morgen (norsk) (Lørdagsmagasinet utg.), s. 30-31. 
  2. ^ Det kongelige hoff (15. desember 2012). «Ord og uttrykk». Kongehuset (norsk).  Ordet stammer fra tysk/spansk. Lakei er en livrékledd tjener hos høytstående person. På Slottet er det lakeiene som serverer ved kongelige taffel og andre arrangementer i kongefamiliens regi. Lakeiene bistår gjester som skal i audiens til kongen.

Eksterne henvisninger[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Domestic workers – bilder, video eller lyd