Tjener (person)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tjenstepike i USA, rundt 1908, iklett uniform, stryker klær.

En tjener er en person som er arbeider i sin oppdragsgivers husholdning. Tjenere er ofte ansatt i større husholdninger for å oppvarte herskapet og utføre de fleste typer praktiske gjøremål som å lage mat, servere, gjøre rent, ta imot besøkende og vise dem til rette og lignende. I store husholdninger, f.eks. hoff, kan det være et stort antall tjenere som utfører forskjellige oppgaver, ofte organisert som et omstendelig hierarki. I endel tilfeller vil en tjener bære en eller annen form for uniform.

Eksempler på spesialiserte funksjoner tjenere kan ha er butler, sjåfør, kokk, stuepike, tjenestepike og barnepike.

I norske borgerlige husholdninger var det tidligere relativt vanlig å ha 1-2 tjenestefolk. De som tok disse stillingene var som regel jenter fra landsbygden.

På dansk er tjener også betegnelsen på det samme som servitør eller kelner på norsk.

Tjenerhierarkiet[1][rediger | rediger kilde]

Historisk var butleren den som var ansvarlig for vinkjelleren i velbeslåtte hjem. Opprinnelig en «bottler» på engelsk. Ordet kommer av det franske «bouteleur» (koppbærer), eller bouteille (fransk for flaske).

  • Butleren: Øverste ansvarlig for tjenerstaben. Var opprinnelig ansvarlig for spisesalen, vinkjelleren og anretningen.
  • Førstetjener eller førstelakei[2] (first footman): butlerens nestkommanderende.
  • Tjener eller lakei (footman): Tjenerskapet består gjerne av flere tjenere (lakeier), unge gutter som bidrar med alt fra å servere måltider, bistå med å åpne dører, sørge for at beskjeder blir gitt og mottatt, hjelper til med bilparken og bærer tunge gjenstander. Navnet «footman» kommer av at vedkommende måtte gå masse.
  • Betjent (valet): Herskapets veldig personlige tjenere, og ansvarlig for deres garderobe. Gjør personlige tjenester for herskapet.
  • Husholderske (housekeeper): Ansvarlig for husholdningen. Alltid en kvinne.
  • Hushjelp (maids): Kvinnelige tjenere, som gjør diverse forefallende arbeid, som å hjelpe til på kjøkken og med vask.
  • I tillegg var det vanlig å ansette kokker, gartnere og sjåfører.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eirin Hurum (15. desember 2012). «Trenger du en butler, Sir?». Aftenposten, morgen (norsk) (Lørdagsmagasinet utg.), s. 30-31. 
  2. ^ Det kongelige hoff (15. desember 2012). «Ord og uttrykk». Kongehuset (norsk).  Ordet stammer fra tysk/spansk. Lakei er en livrékledd tjener hos høytstående person. På Slottet er det lakeiene som serverer ved kongelige taffel og andre arrangementer i Kongefamiliens regi. Lakeiene bistår gjester som skal i audiens til Kongen.

Eksterne henvisninger[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Domestic workers – bilder, video eller lyd