Tjøme (tettsted)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tjøme
Rød gård ligger nær sentrum i tettstedet Tjøme.
LandNorges flagg Norge
FylkeVestfold
KommuneFærder
Postnummer3145 Tjøme
Areal2,51 km²
Befolkning2 879[a] (2023)
Bef.tetthet1 147 innb./km²
Kart
Tjøme
59°06′39″N 10°23′36″Ø

Tettstedet Tjøme ligger sentralt på Tjøme i Færder kommune i Vestfold. Tettstedet har 2 879[1] innbyggere per 1. januar 2023, og er definert av Statistisk sentralbyrå til å utgjøre den mest tettbygde del av øya Tjøme med utstrekning til Ormelet i sør og til Holtekjær i nord. En liten del av tettstedet ligger på øya Brøtsø, i umiddelbar tilknytning til Røssesund bru. Tettstedet var inntil 2020 sentrum i Tjøme kommune.

Tjøme sentrum, midt på øya Tjøme, er det naturlige sentrum i tettstedet. Tjøme kirke er tettstedets midtpunkt. Her lå bygdas kirke allerede i middelalderen, og et eldre navn for området er Kirkebygda, og her lå tidligere Kirkely skole, en av Tjømes grendeskoler. På 1900-tallet kom det en rekke ulike funksjoner som skulle tjene hele daværende Tjøme kommune. Her bygde Tjøme Sparebank sitt hus og her ble kommuneadministrasjonen lokalisert. Seinere kom bensinstasjon og sykehjem. Sentrumsområdet trengte større plass og ble utvidet til Haugsjordene. Tjøme sentrum har i dag bibliotek, tre store dagligvareforretninger, byggevareforretning, samt flere andre forretninger og håndverksbedrifter. Sør for sentrum ligger Tjømehallen og barneskolen Lindhøy skole, like nord for sentrum, på Haug, ligger Tjøme ungdomsskole. Rød gård brukes som golfbane.

Fylkesveiene 308, 380 og 390 går gjennom tettstedet. Fylkesvei 308 er hovedveien på Tjøme, og heter Vestveien fra Tjøme sentrum til Vrengen bro, og Helgrødveien fra Tjøme sentrum til Verdens Ende. fylkesvei 390 heter Østveien, og forbinder de nordøstre delene av tettstedet (Grimestad) med sentrum, mens fylkesvei 380 går gjennom de sørøstre deler (Ormelet) og fortsetter til Hvasser. Fra Tjøme sentrum er det bussforbindelse til og fra Tønsberg hver time, med halvtimesrute i rushtiden.

Tettsteder i tidligere Tjøme kommune ligger sentrert rundt hovedveien på øyene Tjøme (grå) og Hvasser (fiolett)). Kart fra Statistisk sentralbyrå.

Kommuneplanene for Tjøme kommune på slutten av 1900-tallet understreket sterkt ønsket om at alle nye boligfelt i kommunen skulle plasseres med tilknytning til Tjøme sentrum slik at utbyggingen støttet forretningene i kommunen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023.