Tissafernes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tissafernes
Født445 f.Kr.Rediger på Wikidata
Død395 f.Kr.Rediger på Wikidata
Kolossai
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
FarHidarnes III
SøskenTeritouchmes
Stateira

Tissafernes (død 395 f.Kr.) var en persisk satrap, barnebarn av Hydarnes.

Han ble satrap i Lydia og Karia i 413 f.Kr. og øverstkommanderende i den persiske hær i Lilleasia. Da Dareios II beordret innkreving av de utestående skattene til de greske byene, inngikk han en allianse med Sparta mot Athen, noe som i 412 førte til erobringen av store deler av Jonia. Men Tissafernes var ikke villig til å handle og forsøkte å nå sitt mål gjennom forhandlinger. Alkibiades overtalte ham om at Persias beste politikk var å holde balansen mellom Athen og Sparta, og rivalisering med hans nabo Farnabazos i Frygia tappet ham ytterligere for energi. Da kongen i 408 bestemte seg for å støtte Sparta, ble Tissafernes fjernet som general og begrenset til Karia, mens Lydia og krigsbestrebelsene ble betrodd Kyros den yngre.

Ved Athens fall krevde både Kyros og Tissafernes styret over de joniske byene, av disse anerkjente de fleste Kyros som hersker. Men Tissafernes tok kontroll over Milet hvor han ble angrepet av Kyros som samlet en hær under dette påskuddet til å bruke den mot sin bror Artaxerxes II. Kongen ble advart av Tissafernes som deltok i slaget ved Cunaxa, og etterpå forsøkte han å knuse Kyros' greske leiesoldater ved forræderi.

Han ble så sendt tilbake til Lilleasia til sine gamle stillinger som øverstkommanderende og satrap i Lydia og Karia. Han angrep nå de greske byene for å straffe dem for deres allianse med Kyros. Dette førte til krig med Sparta i 399. Tissafernes som igjen hadde energi til diplomati, ble beseiret av Agesilaos II ved Pactolos nær Sardis i 395. Kongen gav etter for representantene til Farnabazos som hadde sterk støtte av kilarken (visir) Tithraustes og av dronningmoren Parysatis som hatet Tissafernes hovedsakelig på grunn av dødsfallet til hennes favorittsønn Kyros. Tithraustes ble sendt for å henrette Tissafernes som ble lokket til Kolossai og drept i 395.