Tipaza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tipasa
   UNESCOs verdensarv   
LandAlgeries flagg Algerie
Innskrevet1982
Kriterium III, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 193
Tipaza ligger i Algerie
Tipaza
Tipaza (Algerie)

Tipasa (også Tébessa og Tipaza, tidligere Tefessedt, på Chenoua: Bazar) er en by på kysten av Algerie, fylkeshovedstad i provinsen Tipaza. Den moderne byen, grunnlagt i 1857, er best kjent for sine sandstrender.

Byen er verdensarvsted på grunn av sin fortid som fønikisk og romersk by. Byen har også paleokristne og bysantinske ruiner.

Nær byen ligger også det spektakulære Khour er-Roumia, et mauretansk kongemausoleum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av fønikerne, og ble erobret av keiser Claudius og gjort til en romersk militærkoloni, etterhvert med status som municipium, som et brohode i erobringen av Nord-Afrika. Den romerske byen ble bygget på tre små høyder med utsikt over sjøen. De fleste husene sto på den midtre høyden, hvor det ikke lenger er spor etter dem.

De ruinene som består er etter tre kirker — Den Store Balsilikaen, Aleksanders Basilika og St. Salsas Baslikia. De to første sto på den vestre høyden, den siste på den østre høyden. Dessuten finnes ruiner etter to gravplasser, badet, teateret, et amfiteater og et nymphaeum. Sporene etter festningsvollene er fremdeles synlige, og ved foten av den østlige åsen ligger ruinene av den gamle havnen. Basilikaene er omgitt av gravplasser, fulle av steinkister dekket med mosaikk.

Byen ble tidlig introdusert for kristendommen, og var på 200-tallet et bispesete. Innbyggerne var likevel for det meste ikke-kristne, inntil den legendariske helgenen Salsa, en kristen jomfru, tidlig på 300-tallet kastet byens slangegud på havet. Hun ble steinet til døde for dette, men kroppen hennes reiste seg opp fra havet, og hun ble begravet på den ene høyden, i et lite kapell som etterhvert vek plass for basilikaen som bærer hennes navn.

Vandalkongen Hunerik, som regjerte 477-484, sendte en ariansk biskop til Tipasa; mange av innbyggerne flyktet da til Spania, mens flere av de gjenværende ble forfulgt. Etter denne tiden forsvant byens skjebne i historiens tåke,


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]