Pelsmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Tinea pellionella»)
pelsmøll
larvehus og voksen møll
Nomenklatur
Tinea pellionella
Linnaeus, 1758
Populærnavn
pelsmøll
Hører til
Tineinae, ekte møll, Tineoidea, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: ved fuglereir og bol, også innendørs
Utbredelse: Holarktis, Australia og New Zealand

Pelsmøll (Tinea pellionella) er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Larvene lever av hår, pels og fjær, og arten kan finnes i staller og fjøs, i fuglereir, men også innendørs der den kan gjøre noe skade på ull og pelsverk.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 9-15 millimeter), gråbrun møll. Antennene er trådformede og omtrent fire femtedeler så lange som forvingene. Hodet, forkroppen og forvingene er gråbrune, forvingen har oftest en litt diffus, mørkere flekk i den ytre delen. Arten er ganske lik flere andre arter i slekten Tinea. Bakvingene er blekt gråbrune. Larven er hvit, med mørk-kantet hode og brun nakkeplate. Den lever i et gråaktig silkerør.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med larvene til klesmøllen (Tineola bisselliella) kan pelsmøllens larver fordøye keratin, de kan derfor livnære seg av hår og fjær. Det naturlige levestedet for denne arten er fuglereir og ulike pattedyrs bol, men den trives også godt der det holdes husdyr. Enkelte ganger kan larvene også finnes på dødt, vegetabilsk materiale, men dette er uvanlig. I likhet med mange andre ekte møll lever larven inne i et rør av silke som den har spunnet, og den forpupper seg også inne i dette. De voksne møllene flyr om sommeren og kan komme til lys.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt over hele Holarktis og den finnes også i Australia og på New Zealand, dit den må være brakt av mennesker. I Norge er den utbredt nord til Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. Side 381 – 489. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe, Zoologisk Museum, Universitetet i Oslo, og Norsk institutt for skogforskning, Ås.
  • Nettsiden Norges sommerfugler: [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]