Tim Berners-Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Timothy John Berners-Lee
Tim Berners-Lee
Timothy John Berners-Lee
Berners-Lee i 2010
Født 8. juni 1955 (59 år)
London
Ektefelle Rosemary Leith
Foreldre Conway Berners-Lee
Mary Lee Woods
Nasjonalitet Storbritannia Britisk

Timothy John Berners-Lee (født 8. juni 1955) er en britisk datainnovatør. Han er mest kjent for å ha oppfunnet World Wide Web og er i dag leder av World Wide Web Consortium, som står for den nåværende utviklingen av WWW.

Tidlig liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Berners-Lee ble født i London i Storbritannia. Han studerte i Oxford der han ble nektet tilgang til universitetets datamaskin på grunn av hacking. Han laget en datamaskin med loddebolt, TTL gates og en M6800 prosessor og en gammel TV-skjerm.

Før han oppfant World Wide Web, hadde han programmeringserfaring. Han jobbet i Plessey Telecommunications Limited i 1976 som programmerer, og i 1978 jobbet han i D.G Nash Limited hvor han laget programvare for typografi og et operativsystem.

Forslag og prototype[rediger | rediger kilde]

I 1980, mens han var en uavhengig kontraktør for CERN, foreslo Berners-Lee et prosjekt basert på konseptet hypertekst, for å forenkle deling og oppdatering av informasjon mellom forskere. Med hjelp fra Robert Cailliau laget han et prototype-system kalt Enquire.

Etter han jobbet en periode for John Poole's Image Computer Systems Ltd, kom han tilbake til CERN i 1984 som medlem. Han brukte lignende ideer som han hadde brukt i Enquire til å lage World Wide Web, den første nettleser (denne ble rett og slett bare kalt WorldWideWeb og utviklet på NeXTSTEP) og webserver httpd.

Den første nettsiden[rediger | rediger kilde]

Den første nettsiden Berners-Lee laget (og derfor det første nettstedet) var på info.cern.ch og var første gang online den 6. august, 1991. Den gav en forklaring om hva World Wide Web var, og hvordan man kunne skaffe seg en nettleser, en webserver osv. Det var også verdens første web-bibliotek, da Berners-Lee vedlikeholdt en liste over nettsider i tillegg til hans egen.

Ingen godtgjørelse[rediger | rediger kilde]

Mens ideene til World Wide Web er enkle, kombinerte Berners-Lee dem på en måte som har muliggjort en kontinuerlig utvikling i takt med teknologiske fremskritt. Ideen ble gjort tilgjengelig gratis uten patenter og royalties (godtgjørelser). I 1994 opprettet han World Wide Web Consortium (W3C) på MIT Laboratory for Computer Science i Cambridge, Massachusetts.

Anerkjennelse[rediger | rediger kilde]

Berners-Lee ble den første i posisjonen 3Com Founders Chair ved Massachusetts Institute of Technology, og er nå en Senior Research Scientist der.

I 1997 ble han utnevnt til offiser av Order of the British Empire, og i 2004 ble han ridder-kommandør i samme orden og dermed adlet. Han har dermed rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Berners-Lee er også tildelt Order of Merit. I 2012 hadde han en sentral rolle ved åpningen av sommer-OL i London, som en anerkjennelse av hans rolle i utviklingen av det moderne informasjonssamfunnet.

Å veve nettet[rediger | rediger kilde]

I Berners-Lees bok Weaving the Web er det flere gjennomgående tema:

  • «Det er like viktig å kunne redigere nettet som å kunne manøvrere i det.»
  • «Datamaskiner kan utføre bakgrunnsoppgaver som gjør det mulig for mennesker å arbeide i grupper.»
  • «Ethvert aspekt av internettet bør fungere som et nett fremfor en trestruktur. Viktige aktuelle unntak er domenenavnsystemet og reglene for domenenavn slik de er nedfelt av ICANN
  • «Informasjonsteknologer har både moralske og teknologiske forpliktelser.»[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tim Berners-Lee (2000). Weaving the Web (engelsk). Harper. ISBN 978-0062515872. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]