Tiefwerder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tiefwerders beliggenhet ved Havel

Tiefwerder er navnet på et landskap og en øy i elven Havel i bydelen Spandau i Berlin. Landsbyen Tiefwerder ligger i ortsteilen Spandau mens engene og våtmarksområdene omkring ligger i Wilhelmstadt. Som følge av de tallrike vannveiene og bosettingene ved kanalene kalles Tiefwerder også «Spandaus lille Venezia» (Klein-Venedig von Spandau).[1]

Tiefwerder avgrenses i vest av Havels kanaliserte løp, i nord av Stresow og i øst og sør av landskapsvernområdet Tiefwerder Wiesen (Tiefwerderengene).

Landsbyen Tiefwerder ble grunnlagt i 1815[2] som erstatning for fiskerfamilier som hadde måttet vike plass ved utbygging av anlegget rundt citadellet i Spandau. En stor del av de historiske husene langs Dorfstrasse som ble oppført i 1816 er fremdeles i behold.[3] Dorfstrasse 5 oppført i 1895, har helt siden 1920 vært danselokale, kalt «Ballhaus Spandau», og er dermed et av de eldste i sitt slag i Europa.[4] Tiefwerder vannverk fra 1914 forsyner seks av Berlins bydeler med vann.

Tiefwerder Wiesen[rediger | rediger kilde]

Tiefwerder Wiesen (norsk: Tiefwerderengene) er et tilgrensende landskapsvernområde som omfatter flere av Havels opprinnelige løp, våtmarksenger, flomskogsmarker og sivland med naturlige overganger på tørt land. Området er Berlins siste naturlige dreneringsområde for Havel og et viktig område for gyting av gjedde.[1] Tiefwerder Wiesen ligger sør for Tiefwerder og avgrenses i øst av Fauler See og vannverkets område, i sør av Heerstrasse og Pickelswerder, og i vest av Havels kanaliserte løp.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]