Tidlig renessansemaleri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arnolfinis forlovelse av Jan van Eyck (1434).

Tidlig renessansemaleri danner en bro mellom middelalderkunsten og renessansekunsten i den europeiske kunsthistorie.

To områder i Europa var kunstnerisk aktive i denne perioden. I første omgang Italia, og senere Nord-Europa, særlig Flandern. Renessansen betraktes å ha nådd Nord-Europa sent på 1400-tallet, tidlig mot 1500-tallet. Det vil si at mesteparten av den tidlige renessansekunsten i Nord-Europa ble laget mellom 1420 og 1550.

Motiver og symbolisme[rediger | rediger kilde]

Kunstverkene i denne perioden består hovedsakelig av religiøse motiv, og kirken var hovedoppdragsgiver for disse kunstnere. Jacobus de Voragines Den Gyldne Legende (1260) har vært en inspirasjon for den religiøse symbolisme. Også verdslige motiv ble utført, men ofte religiøst eller mytologisk fremstilt.

Teknikk[rediger | rediger kilde]

  • Benyttelsen av perspektiv: Den første store behandlingen av et maleri som et vindu inn i rommet tilsynekom i verkene til Giotto på begynnelsen av det 14. århundre. Sentralperspektivet ble først oppfunnet senere, av Filippo Brunelleschi og Leon Battista Alberti, og videreført innen maleriet av Masaccio. I tillegg til å gi en mer realistisk fremstilling av kunsten, resulterte sentralperspektivet i at flere renessansekunstnere lagde flere malerier.