Tickhill-festningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tickhill-festningen
LandStorbritannia[1]
StedTickhill
Kart
Kart
Tickhill-festningen
53°25′45″N 1°06′30″V

Tickhill-festningen var en borg i Tickhill ved grensen mellom Nottingham og West Riding of Yorkshire i England. Den var en betydelig festning i Rikard I av Englands tid, og siden under regimet til kong Johan av England inntil den ble revet i 1648.

Tidlig historie[rediger | rediger kilde]

Festningen begynte på 1000-tallet under navnet som mange andre normanniske festninger, bygd opp av tømmer med en jordvoll, en type som på engelsk karakteriseres som «motte and bailey». Den ble kalt Blythe Castle og ble reist av Roger de Busli, en betydelig jordeier som i henhold til Dommedagsboken holdt 174 gods i Nottinghamshire på land som ble gitt til ham av Vilhelm Erobreren. Borgen ble med hensikt reist ved grensen mellom Nottingham og Yorkshire da Roger hevdet autoritet i begge områder. Etter en beleiring i 1102 la Robert Bloet til ytterligere en borgmur som voll rundt festningen – den første delen som ble bygd i stein.[2]

Fra 1151 til 1153 ble festningen holdt av Ranulph de Gernon, 2. jarl av Chester før han døde av forgiftning. I 1180 begynte byggingen av et rundt, eller med 11 kanter, borgtårn[3] på toppen av festningen av Henrik II av England. Den ble fullført i 1192 med en bro av stein og et kapell konstruert av Eleanora av Aquitaine.

Besatt av Johan av England[rediger | rediger kilde]

I 1189 ble landet rundt Tickhill gitt til prins Johan av England av hans bror kong Rikard I av England, skjønt festningen fortsatt ble holdt av kongen selv, sammen med festningene Launceston Castle, Rougemont Castle, Exeter, Gloucester Castle og Nottingham Castle, da Rikard klokelig ikke stolte på Johans lojalitet mens han selv var utenlands på det tredje korstog. Hans mistanke var velbegrunnet etter at Johan tok kongedømmet i 1191 fra William Longchamp, Rikards valgte regent. Sammen med Windsor Castle, var Tickhill-festningen Johans viktigste festninger for å beskytte seg mot en antatt invasjon av Filip II August av Frankrike.

Tickhill og Nottingham ble Johans siste skanser under kommando av Robert de la Mare, og ble beleiret av Hugh de Puiset i 1194, og forsvarerne holdt inntil de hørte at kong Rikard var kommet tilbake til England. Etter å ha fått tillatelse fra Hugh sendte de to riddere for å finne ut direkte om Rikard faktisk hadde kommet, og ridderne tilbød øyeblikkelig å gi festningene tilbake til kongen. Rikard nektet og sa at han ville kun akseptere en overgivelse uten vilkår da ridderne forhandlet da de var kommet tilbake. De tilbød å overgi festningen til Hugh de Puiset i bytte for at forsvarernes liv ble spart.[4]

I 1321 ble festningen beleiret uten hell av Thomas Plantagenet, 2. jarl av Lancaster, under et opprør mot kong Edvard II av England.

I 1372 ble det gitt til John av Gaunt av Edvard III av England i bytte for jarldømmet Richmond. Festningen forble en besittelse av hertugdømmet Lancaster fram til i dag.

Den engelske borgerkrig[rediger | rediger kilde]

I 1540 var festningen havnet i dårlig forfatning, den ble leid i 1612 av sir Ralph Hansby, som fikk den reparert og befestet. I løpet av den engelske borgerkrigen forble festningen lojal til kronen med major Monckton i ledelsen etter at sir Ralph døde i 1643. Året etter marsjerte John Lilburne og 200 dragoner fra jarlen av Manchesters hær mot Tickhill og aksepterte festningens overgivelse den 26. juli. Festningen ble revet i 1648 for å forhindre at den ble benyttet i framtiden[2].

I dag[rediger | rediger kilde]

Etter borgerkrigen bygde familien Hansby et større hus her som inneholdt den befestede normanniske vakthuset[5] og kan ha benyttet deler av den gamle hallen. Stedet til borgen er i dag en del av hageanlegget.[6] Festningen og ruinene er i dag fortsatt eid av hertugdømmet Lancaster og er åpent for offentligheten en dag i året.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ National Heritage List for England, Wikidata Q6973052, https://www.historicengland.org.uk/listing/the-list 
  2. ^ a b David Hey, Medieval South Yorkshire
  3. ^ Tickhill Castle[død lenke]
  4. ^ Stubbs, W. red: Chronica magistri Rogeri de Houedene
  5. ^ «The Tickhill Figures». Arkivert fra originalen 23. mars 2009. Besøkt 7. juni 2009. 
  6. ^ [Chibnall, M. (1976): «Robert of Bellême and the castle of Tickhill» i Droit Privé et Institutions Régionales: Etudes Historiques Offertes à Jean Yver Tickhill Castle].
  7. ^ tickhill Castle