Ticket to Ride (brettspill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ticket to Ride er et brettspill med jernbane som tema utviklet av Alan R. Moon og først utgitt i 2004 av Days of Wonder. Spillet er kjent med andre navn på andre språk, som Zug um Zug (tysk), Les Aventuriers du Rail (fransk) og Menolippu (finsk). Det finnes en rekke utvidelser og varianter av spillet. De fleste er egne spill, men det finnes og noen tilleggspakker til originalspillet.

Ticket to Ride vant i 2004 Spiel des Jahres og Origins Award for beste brettspill i 2004 (Best Board Game of 2004). I 2005 vant Ticket to Ride Diana Jones award og As d'Or. Spillet kom på andreplass i Schweizer Spielepreis for familiespill.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Spillet kan spilles av 2 til 5 spillere. På begynnelsen av spillet får hver spiller et antall 'rutekort' som viser to byer på kartet. Mellom disse to byene skal spilleren kontrollere en sammenhengende rute. Hver runde kan spilleren velge å trekke «jernbanevogn»-kort i ulike farger, trekke flere 'rutekort' eller bruke 'jernbanevogn'-kort for å bygge strekninger på kartet. Av «jernbanevogn»-kortene finnes det vanlige fargekort og såkalte «Tryllekort». «Tryllekortene» kan benyttes som hvilke som helst av fargekortene. Strekningene er av varierende lengde og krever ulike farger av «jernbanevogn»-kortene for å bygges, og hvert spor på en strekning kan kun bygges av en spiller. Enkelte strekninger har flere spor, men disse ekstra sporene kan kun brukes dersom man er mer enn tre spillere. Spilleren plasserer sine vognbrikker på sporet som bygges. Lengre strekninger gir flere poeng enn kortere.

Spillet avsluttes en runde etter at en spiller har mindre enn 3 vognbrikker igjen. Deretter skal spillerne avsløre sine rutekort. Poeng blir gitt dersom spilleren har fullført ruten mellom de to byene på rutekortet, mens spillere som ikke har klart dette blir trukket i poeng. En ekstra bonus blir gitt til den eller de spillerne som har bygget den lengste sammenhengende jernbanelinjen.

Variantene av spillet har noen endringer i reglene samt noen tilleggsregler.

  • Lengste strekning: 6 vogner (15 poeng)

Utvidelser og varianter[rediger | rediger kilde]

Mystery Train[rediger | rediger kilde]

Mystery train (2004) inneholder 4 nye rutekort samt 5 karakterkort. Karakterkortenen inneholde nye regler for spillerne.

Ticket to Ride: Europa[rediger | rediger kilde]

Europavarianten (2005) introduserer ferger, tunneler og stasjoner. Ferger krever lokomotiver for å kunne bygges. Tunneler introduserer risiko til spillet. For å bygge tunneler trekker man 3 kort fra trekkbunken og sammenlikner med kortene man vil betale for tunnelen med. Dersom kortene fra bunken inneholder samme farge som betalingskortene, eller lokomotiver, må man betale det antallet ekstra eller la være å bygge tunnelen. Stasjonene gjør det mulig å nå byer man ikke har bygget strekninger til, men for hver stasjon man bruker mister man 4 bonuspoeng på slutten av spillet.

  • Lengste strekning 8 vogner (tunnel Stockholm-Petrograd) (21 poeng)

Ticket to Ride: Online[rediger | rediger kilde]

Onlineversjonen (2005) av Ticket to Ride inneholder originalversjon (USA), med 1910-utvidelsen, Europaversjonen og Sveits. Et brett som opprinnelig var tilgjengelig kun på nettet. Det er gratis å delta, men for å opprette spill må man eie et Days of Wonder-spill. For det sveitsiske brettet må man derimot kjøpe CD-en med Ticket to Ride: Online. CD-en gir også mulighet for å spille alene mot datamaskinen.

Ticket to Ride: Märklin[rediger | rediger kilde]

Märklinvarianten (2006) er en spesialutgave produsert i samarbeid med modelljernbaneprodusenten Märklin. Alle jernbanevognkortene avbilder forskjellige Märklinmodeller. I tillegg finnes det også passasjerkort. Passasjerer og passasjerkort brukes til å samle bonuspoeng fra byene på brettet over Tyskland. Varianten inneholder utenlandsruter, men ingen tunneler eller ferjer. Rutekortene finnes i to forskjellige typer, korte og lange, i hver sin bunke, og spillerne kan trekke ruter fra en eller begge bunkene.

  • Lengste strekning: 7 vogner (Dresden-Regensburg) (18 poeng)

USA 1910[rediger | rediger kilde]

1910-utvidelsen (2006) oppdaterer kortstørrelsen fra originalens minikort til bridgestørrelsen brukt i Europa- og Märklinvariantene. I tillegg inneholder utvidelsen regler og kort for tre nye måter å spille Ticket to Ride på.

Ticket to Ride: Switzerland[rediger | rediger kilde]

Sveitservarianten fra Ticket to Ride: Online ble utgitt på brett i oktober 2007. Denne varianten er ikke et komplett spill, men inneholder kun brett og rutekort tilhørende brettet. For å spille varianten trenger man enten originalen eller Europavarianten. Märklinvarianten er ikke kompatibel med Sveits. Sveits kan kun spilles av to eller tre spillere, og begge sporene på dobbeltsporete strekninger kan derfor bygges med tre spillere kun. Varianten introduserer (opprinnelig på Ticket to Ride: Online) utenlandsruter. Ubrukte ruter resikuleres ikke, som i de andre variantene, men kastet uten at andre spillere får se dem. Lokomotivene i jernbanevognbunkene kan ikke brukes som jokere med mindre man bygger en tunnel.

  • Lengste strekning: 6 vogner (15 poeng)

Ticket to Ride: Nordic Countries[rediger | rediger kilde]

Etter Ticket to Rides popularitet i de nordiske landene, kom det en nordisk utgave i november 2007. Utgaven selges kun i Norge, Sverige, Danmark og Finland, som også er landene som finnes på brettet. Varianten leveres komplett med brett, rutekort, jernbanevognkort og vognbrikker for tre spillere. I denne varianten kan 4 andre jernbanevognkort brukes som erstatning for et vognkort, dersom man bygger brettets lengste strekning, Murmansk-Lieksa. Som i Sveits brukes lok ikke til å erstatte vogner på normale strekninger, men kan kun brukes på ferger og tunneler, i tillegg kan tre andre jernbanevognkort erstatte et lok på en ferge. Man kaster heller ikke de åpne jernbanevognkortene dersom det er tre lok blant dem, og man kan, som i Sveits, trekke to åpne lok. Ubrukte ruter resikuleres ikke, som i de andre variantene, men kastet uten at andre spillere får se dem.

  • Lengste strekning: 9 vogner (Murmansk-Lieksa) (27 poeng).

Ticket to Ride: The Card Game[rediger | rediger kilde]

Tucker to Ride: The Card Game ble utgitt i juni 2008.

Ticket to Ride: The Dice Expansion[rediger | rediger kilde]

Utvidelse til Ticket to Ride hvor man erstatter togkortene med terninger. Hver runde kan man trille terningene tre ganger (som i Yatzy), og man bruker så resultatet av terningkastene til å bygge ruter på brettet. Inneholder også egne tunnelterninger som gjør at man kan bruke terningutvidelsen sammen med Europe, Sveits og Nordic-utvidelsene også. Ble lansert oktober 2008.

Ticket to Ride: Asia[rediger | rediger kilde]

Et vanlig Ticket to Ride der man spiller i Asia. Ble utgitt i 2012.

Turneringer og mesterskap[rediger | rediger kilde]

Det arrangeres turneringer og internasjonale mesterskap i Ticket to Ride. NM ble arrangert for første gang i 2007. Første VM ble avholdt i 2010.

NM i Ticket to Ride[rediger | rediger kilde]

År Sted og dato Nr 1 Nr 2 Nr 3 Deltakere
2007 Oslo 18. nov. Øystein Mentzoni Johan Nerland Kristin Klerck Skaar 24
2008 Ikke arrangert - - - -
2009 Kjeller 6. des. Odd Nilsen Øivind Karlsrud Tina Sunde Nordberg 27
2010 Kjeller 27. nov. Odd Nilsen Are Erlandsen Trond Håverstad 32
2011 Kjeller 27. nov. Hogne Jørgensen Michel Sterk Ola Torstein Endresen -

VM i Ticket to Ride[rediger | rediger kilde]

År Sted og dato Nr 1 Nr 2 Nr 3 Norsk deltaker Plassering Deltakere
2010 Paris 19. juni Patrick Deckers HOL Ian Andrew Vincent GBR Pere Garriga Solé SPA - - 8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]