Thyridoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thyrididae»)
Thyrididae
Arniocera auriguttata
Nomenklatur
Thyrididae, Thyridoidea
Herrich-Schäffer, 1846
Hører til
Obtectomera, Apoditrysia, Ditrysia, Heteroneura,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 1200
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: alle verdensdeler utenom Antarktis, mangler i Nord-Europa
Inndelt i

Thyrididae er en familie av sommerfugler som hovedsakelig lever i tropene. Bare én art, Thyris fenestrella, finnes i Europa nord til det sørlige Tyskland. Thyrididene er tettvokste møll som kan minne om små svermere (Sphingidae) eller om kraftige målere (Geometridae). De har tidligere blitt regnet til gruppen Pyraloidea men blir i dag vanligvis regnet som en egen overfamilie, Thyridoidea, innen gruppen Obtectomera. Det er beskrevet ca. 760 arter, i tillegg er det kjent minst 450 arter som hittil ikke er formelt beskrevet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (vingespenn 12 – 72 mm), kraftig bygde møll. Kroppen er tykk og spoleformet, hodet forholdsvis lite. Noen arter har små punktøyne (ocelli) mellom fasettøynene. Sugesnabelen er vanligvis velutviklet uten skjell ved roten, men den kan være tilbakedannet. Antennene er middels lange og temmelig kraftige, trådformede eller smalt kam- eller fjærformede. Forvingene er avrundet trekantede, forholdsvis brede, ofte med en ujevn ytterkant. Noen arter etterligner visne blader. Vingene har ofte skjell-løse felter (vindusflekker). Bakvingene er avlange og forholdsvis små.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De voksne sommerfuglene kan være aktive både om dagen, i skumringen og om natten. De besøker ulike slags åpne blomster, for eksempel skjermplanter (Apiaceae), og er vanligvis ganske sky. Larvene kan utnytte minst 30 forskjellige plantefamilier, der de lever mellom sammenspunne blader, borer i stengler eller danner galler. Den eneste europeiske arten, Thyris fenestrella, har larver som lever på tysk klematis (Clematis vitalba), trolig også på andre Clematis-arter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]