Thunnus tonggol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thunnus tonggol
Nomenklatur
Thunnus tonggol
Bleeker, 1851
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
SlektThunnus
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
Utilstrekkelig informasjon for vurdering

DD — Data mangler

Økologi
Habitat: epipelagisk i kystfarvann
Utbredelse: Det indiske hav og det vestlige Stillehavet

Thunnus tonggol er en liten tunfiskart.

Den dypeste delen av kroppen er under midten av første ryggfinne. Andre ryggfinne er høyere enn den første. Brystfinnene er korte til moderat lange. Buksiden er sølvhvit med fargeløse, ovale flekker som er ordnet i horisontale rader.

Rygg-, bryst- og bukfinnene er svarte. Tippene på andre ryggfinne og gattfinnen har et innslag av gult. Gattfinnen er sølvfarget. Småfinnene er gule med grå kanter. Halefinnen er svart med gulgrønne streker. Svømmeblære mangler, eller er svært redusert. Maksimal lengde er 130 cm, og vanlig lengde er 40–70 cm.

Thunnus tonggol lever epipelagisk, som regel i kystfarvann. Den unngår elvemunninger og lignende områder med grumset vann og lav saltholdighet. Arten svømmer ofte i stimer med varierende størrelse. Den er en opportunist som jakter på mange ulike arter krepsdyr, blekkspruter og fisker.

Utbredelsen er begrenset til det indopasifiske området. Her finnes arten fra Japan via Filippinene og Ny-Guinea til nordlige deler av Australia. Den finnes ved Sundaøyene, India, sørlige del av Den arabiske halvøy, i Rødehavet og utenfor kysten av Somalia.

Fisket etter arten har størst betydning i Sørkinahavet utenfor Thailand og Malaysia og i den nordlige delen av Arabiahavet. Det finnes ingen pålitelig fangststatistikk, og arten forveksles ofte med gulfinnetun.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]