Thorvald Meyers gate (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thorvald Meyers gate
Bytrikk prøver å komme fram i Thv. Meyers gate 17. september 2005
Basisdata
NavnThorvald Meyers gate (178C)
LandNorge
BydelSagene, Grünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
Navngivning1864
NavnebakgrunnThorvald Meyer
TilstøtendeSandakerveien, Biermanns gate, Sannergata, Hesselbergs gate, Schleppegrells gate, Paulus' plass, Seilduksgata, Helgesens gate, Grüners gate, Sofienberggata,
Nordre gate, Korsgata, Leirfallsgata, Søndre gate, Ruth Reeses plass

Kart
Thorvald Meyers gate
59°55′21″N 10°45′33″Ø

Thorvald Meyers gate er en gate på Grünerløkka i Oslo, oppkalt etter eieren av Grünerløkka, grosserer Thorvald Meyer (1818–1909) som startet utparselleringen av tomtene i 1860.

Gata er cirka 1,4 kilometer lang og starter i nord i krysset med Biermanns gate og Sandakerveien. Nord for Sannergata het gata opprinnelig Fossveien; den delen av gata ligger i Bydel Sagene, resten tilhører Bydel Grünerløkka.

Thorvald Meyers gate er hovedgate i Bydel Grünerløkka og bydelens viktigste forretningsgate. Den er en sentral kollektivgate med trikk- og bussruter. Parkene Birkelunden, Olaf Ryes plass og Schous plass ligger inntil gata. Nummereringen av gata starter i nord og går mot sentrum, ulikt mønsteret for gatenummerering i Oslo.

Gata ble oppgradert med nytt dekke og nye trikkeskinner i 2019 og 2020. Deler av gata ligger innenfor det fredede området Birkelunden kulturmiljø.

Viktige bygg[rediger | rediger kilde]

Nr. 34[rediger | rediger kilde]

I bygget på hjørnet mot Helgesens gate var tidligere Halvorsens bokhandel og bokforlag, etablert i 1939 og drevet av Birger Halvorsen. Her ble Thorbjørn Egners første bøker utgitt, blant mye annet. I annen etasje var Snorres trykkeri. I trappen ned til antikvariatet i kjelleren var det en hemmelig dør til et rom som gikk fra innunder vindusutstillingen til ut i Thorvald Meyers gate. I dette rommet sto radioapparatet Max Manus brukte i sin kommunikasjon med England under krigen. Her sto også en stensilmaskin som ble brukt til mangfoldiggjøring av illegale aviser. Max Manus var ansatt i bokhandelen som selger, for under dekke av å måle opp offentlige bygningers behov for blendingsgardiner (bedriftens attåtnæring), å kunne rekognosere i forkant av sabotasjeoperasjoner.[4]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anne Marit Muri (2012). «En byjuvel i fritt forfall». www.fineart.no. Besøkt 12. mai 2022. «Hjørnebygården ved Olaf Ryes plass, som siden 1930-tallet har huset Halléns konfeksjonsforretning med et utsøkt art-deco interiør, har siden år 2002 forfalt, og fra 2004 stått tomt. I 2012 er det ti år siden bygården ble overtatt av Thorstein Thune.» 
  2. ^ Boger, Christian (5. februar 2020). «Gårdeieren forsinker oppussingen av Halléngården. Riksantikvaren er utålmodig». vartoslo.no. Besøkt 12. mai 2022. 
  3. ^ Smedsrud, Morten S. (19. april 2019). «Da norske ungdommer ble nazister». forskning.no (norsk). Besøkt 12. mai 2022. 
  4. ^ «Oslo. Thv. Meyers gate.». DigitaltMuseum. Besøkt 25. september 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]