Thorup Strand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thorup Strand
LandDanmarks flagg Danmark
RegionNordjylland
KommuneJammerbugt
Postnummer9690
Kart
Thorup Strand
57°08′23″N 9°07′34″Ø

Thorup Strand (også skrevet som Thorupstrand eller Torup Strand) er et fiskevær ved Nordsjøen i Jammerbugten, Nordjylland, Danmark. Vester Thorup er nærmeste tettsted 4 km sør for fiskeværet. Fjerritslev er nærmeste kommersielle senter 13 km mot sørøst. Thorup Strand har et par hundre fastboende, men mange tusen sommerhusbeboere i området.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Thorup Strand er et av få steder på den jyske vestkyst som fortsatt driver med profesjonelt fiske med kystbåter direkte fra åpen strand. Om morgenen blir båtene trukket ut i sjøen av en vinsj som drives fra land med wire forankret ute i vannet. For å slepe båtene opp igjen på land benyttes en kraftig bulldoser.[1] Thorup Strand er en av Europas største kystlandingsplasser med ca. 25 fiskebåter og omkring 40 ansatte. Fiskerne drar ut på fiske på natten og vender tilbake neste dag på ettermiddagen.

Natur[rediger | rediger kilde]

Jammerbugten fungerer som en naturhavn mellom de to kalkstensknutene Bulbjerg og Svinkløv. Det har også vært mye sandflukt og det var grunnen at et stort område ble beplantet på slutten av 1800-tallet. Sporene heretter ses ved den store parabelklit[klargjør] i Thorup Klitplantage.[2] Sør for Thorup Strand ligger en krittskrent.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jammerbugten har historisk vært landingsplass for skipshandel mellom Norge og Danmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Niels Johan Juel Jensen (22. august 2012). «Strand-Cat bjerger fangst og fiskere». Maskinteknik. Arkivert fra originalen 5. mars 2016. 
  2. ^ http://www.thorup-strand.dk/Kultur-Thorupstrand.pdf