Thomond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomonds utstrekning før normannernes invasjon
Thomond bro med King John's Castle på sørbredden av elven Shannon i Limerick.

Thomond (irsk: Tuadh Mumhan, Nord Munster) er et historisk kongedømme i Irland, og i dag et uoffisielt navn på et område.

Området i Irland som i dag assosieres med navnet Thomond består av grevskapet Limerick, den nordlige delen av grevskapet Tipperary og den østlige delen av grevskapet Clare, altså i praksis det meste av den nordlige delen av Munster.

Navnet brukes av flere etablissementer og organisasjoner som holder til i, eller har tilknytning til, denne regionen. Som eksempler kan nevnes Thomond College of Education, en utdanningsinstitusjon for lærere (nå slått sammen med University of Limerick), eller arenaen Thomond Park hvor rugbylaget Munster spiller hjemmekampene sine. Thomondbroen var i århundrer den eneste broen I byen Limerick over elven Shannon.

Historisk refererer Thomond til et av de mange kongedømmene som fantes på den irske øya før den normanniske invasjonen. Disse små kongedømmene hadde ikke faste grenser, og var i regelen lik innflytelsesområdet for den dominerende klanen. Fra 800-tallet var det Dal gCais som dominerte dette området. Betegnelsen «konge av Thomond» (ri Tuad Mumu) er først kjent brukt om Cennetig mac Lorcan på midten av 900-tallet. Området var kjerneområdet for Dal gCais, og de kjente kongene Brian Boru, Donnchad mac Briain, Toirdelbach ua Briain og Muirchertach Ua Briain regjerte Munster og store deler av Irland herfra. På 1100-tallet ble Munster delt i kongedømmene Thomond og Desmond, og fra nå av og til 1500-tallet var konge av Thomond en offisiell tittel som gikk i arv innen O'Brian-dynastiet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]