Thomas Young (forsker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thomas Young
Thomas Young
Thomas Young
Født 13. juni 1773
Milverton, Somerset, England
Død 10. mai 1829 (55 år)
London, England
Yrke fysiker, lege
Nasjonalitet Britisk
Statsborgerskap Engelsk
Fagfelt Egyptologi, hieroglyftyder

Thomas Young (født 13. juni 1773 i Milverton, Somerset, død 10. mai 1829 i London), var en engelsk fysiker, lege og hieroglyftyder.

Fysikk[rediger | rediger kilde]

Young ga 1802 et lite bevis for lysets bølgenatur ved å konstruere en dobbelspalte og undersøke Interferensen som oppstod. Han bestemte de omtrentlige bølgelengder for lysets synlige spektrum ved å benytte diffraksjon. I 1817 foreslo han at lysbølger var transverselle (forstyrrelse vinkelrett mot bølgens utbredelse), og kunne på den måten beskrive polarisering.

Lege[rediger | rediger kilde]

Young var fra begynnelsen lege og hadde en legepraksis i London. Han var først og fremst interessert i medisinsk optikk og det var foranledningen til at han også begynte å studere fysikk.

Hieroglyftyder[rediger | rediger kilde]

Young studerte også språk og gjorde viktige bidrag til tydningen av egyptiske hieroglyfer.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Young ble i 1801 utnevnt til professor i naturfilosofi ved Royal Institution, men sa fra seg professoratet i 1803 da han innså at aktivitetene som professor ikke lot seg kombiner med hans legepraksis. Han ble medlem (fellow) av Royal Society i 1794, og ble i 1802 utnevnt til dette selskapets utlandssekretær (foreign secretary). I 1828 ble han innvalgt som utenlandsk medlem av Kungliga Vetenskapsakademien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Thomas Young – bilder, video eller lyd