Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten
Forfatter(e)Kjell Askildsen
SpråkNorsk
Utgitt1983

Thomas F’s siste nedtegnelser til almenheten er en novellesamling av den norske forfatteren Kjell Askildsen, utgitt i 1983. Samlingen består av to lange noveller: tittelnovellen og «Carl Lange»

Hovedpersonen i tittelnovellen er en gammel, desillusjonert mann som gjør opp status for sitt liv. I «Carl Lange» er hovedpersonen en eldre, ensom mann som mistenkes for en voldtekt av en ung pike. Han er etter alt å dømme uskyldig, men i løpet av de seks møtene med politietterforskeren mister Lange både selvrespekt, selvbilde og selvbeherskelse. Novellen gir assosiasjoner til Dostojevskijs Forbrytelse og straff og Kafkas Prosessen.

Askildsen bruker også i denne boken et nakent språk, fritt for beskrivelse og språklige bilder.

Samlingen vant Kritikerprisen det året den utkom, og boka ble i en Dagbladet-serie sommeren 2006 kåret til den beste roman/novellesamling fra de siste 25 år.[1] Den norske bokklubben utga i 2007 en illustrert utgave av boken i sin serie «Mestermøter», illustrert av Håkon Bleken. Novellene er oversatt til flere språk, og utgitt i ulike utvalg av forfatterens noveller: på spansk, fransk, finsk, kroatisk, engelsk, polsk og rumensk.

TV-versjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Andersen, Per Thomas (6. august 2006). «Derfor er Kjell Askildsen nummer én». dagbladet.no (norsk). Besøkt 24. mars 2022. 
  2. ^ «Fjernsynsteatret: Carl Lange». nrk.no. 1. september 1987. Besøkt 24. mars 2022. «Uten varsel kommer katastrofen inn i Carl Langes velordnete liv. Politiet mistenker ham for en alvorlig forbrytelse. Indisiene er svake, etterforskningen tar tid, og i mellomtiden settes Carl Langes identitetsfølelse på en alvorlig prøve. Av Kjell Askildsen. Sendt i Fjernsynsteatret, 1987.» 
  3. ^ «Fjernsynsteatret: Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten». nrk.no. 6. oktober 1991. Besøkt 24. mars 2022. «Et gammelt menneske er ikke nødvendigvis et sløvt menneske. Thomas F har med skarpe og våkne sanser gjort sine observasjoner om andre mennesker og sitt samspill med dem. I rollen som Thomas F møter vi Wilfred Breistrand. Av Kjell Askildsen. Sendt i Fjernsynsteatret, 1991.»