Thetamuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thetamuseet ligger i Enhjørningsgården

Thetamuseet er et museum som befinner seg på Bryggen i Bergen. Det er et museum på ett rom; et rom som var brukt av den norske motstandsbevegelsen Theta-gruppen for å sende radiobeskjeder til England under andre verdenskrig. Rommet ble åpnet for publikum i 1982. Det er trolig Norges minste museum[1].

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rommet befant seg i en av gårdene på Bryggen, godt gjemt for tyske øyne. Ungdommene som utgjorde Theta-gruppen brukte sine ingeniørutdanninger til å lage et spesielt elektrisk låssystem for å holde døren til oppholdsrommet sitt skjult. De fleste dørene på Brygge-gårdene var blitt tildekket og stengt på den tiden, og det gjorde det vanskelig for tyskerne å finne skjulte rom.

Tyskerrazzia[rediger | rediger kilde]

17. oktober 1942 utførte tyskerne en razzia på Bryggen, og rommet ble ved en tilfeldighet oppdaget. En råtten gulvplanke i etasjen over rommet kollapset da en tysker trakket på den, og tyskerne oppdaget det godt skjulte rommet. Ingen av medlemmene i Theta-gruppen ble tatt. Theta-medlemmene hadde forberedt en stor ladning med TNT i fall rommet skulle bli oppdaget og finkjemmet. TNT-et var plassert i et skap med en utløser på døren. Heldigvis gikk ikke denne ladningen av. Om den hadde gjort det, sies det at hele Bryggen hadde eksplodert.

Rommet ble skadet etter tyskerrazziaen på Bryggen. Alle gjenstander i rommet ble fjernet av tyskerne. Til dagens museum er det blitt samlet inn gjenstander som er tilnærmet lik møblementet fra krigstiden. Donorer fra hele landet har kommet med gjenstander fra krigen for å stille dem ut i rommet. Eneste originalgjenstand i rommet er et salongbord, som ble funnet på et tysk kontor etter at okkupasjonstiden var over.

Omvisning i museet[rediger | rediger kilde]

Museet er til for å gi en følelse av hvordan de som kjempet i skjul mot tyskerne hadde det. Du vil her få god informasjon om hvordan radiosendingene foregikk under krigen, og det blir fortalt om resultatene til radiosendingene. Blant annet stammer radiosendingen som gjorde at britene kunne senke «Tirpitz», fra Theta-gruppen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dette er Bergens hemmelige museum». www.bt.no. Besøkt 16. mai 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]