Furubarmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thera obeliscata»)
furubarmåler
Nomenklatur
Thera obeliscata
Hübner, 1787
Populærnavn
furubarmåler
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThera
Økologi
Habitat: barskog
Utbredelse: den palearktiske sone

Furubarmåler (Thera obeliscata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten finnes over nesten hele Norge, men er sjelden lengst i nord.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 30 mm), slank, gråaktig måler. Denne arten er ganske variabel i fargen (se [1]). Forvingen er mer eller mindre grå, ofte brunlig ved roten. Midt i vingen er det et brunt (enkelte ganger gulaktig) tverrbånd som er ganske smalt ved bakkanten, det har en knekk og utvider seg samtidig kraftig litt foran midten av vingen, slik at det ved vingens forkant er ca. to og en halv gang så bredt som ved bakkanten. Bakvingen er gråhvit med et mørkere bakhjørne. Larven er naken, grønn med hvite striper. Også puppen er grønn med hvite striper, noe som gir kamuflasje mellom barnåler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten har larver som lever på furu (Pinus spp.) og gran (Picea spp.), av og til også på andre bartrær. Den grønne fargen med hvite striper gir dem utmerket kamuflasje. De voksne målerne flyr mest i august – oktober, lenger sør i Europa finnes det også en generasjon som flyr på forsommeren, dette kan av og til forekomme også i Norge.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika, Europa (bortsett fra Balkan) og det nordlige Asia. I Norge forekommer den over så godt som hele landet, men ser ut til å mangle i deler av Nord-Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]