Brun einerbarmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thera cognata»)
brun einerbarmåler
fra British Entomology Volume 6 av John Curtis
Nomenklatur
Thera cognata
(Thunberg, 1792)
Populærnavn
brun einerbarmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThera
Økologi
Habitat: heier med einer
Utbredelse: Europa, Lilleasia, Kaukasus

Brun einerbarmåler (Thera cognata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne lille måleren finnes i hele Norge bortsett fra Nord- og Øst-Finnmark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En nokså liten (vingespenn 21 – 25 mm), slank, brungrå måler. Den kan kjennes fra andre barmålere (slekten Thera) på at forvingenes brede tverrbånd er over halvparten så bredt ved bakkanten som ved forkanten av vingen. Forvingen er brungrå, litt mørkere ved roten og i et bredt tverrbånd midt i vingen. De mørkere områdene er kantet med brunsvart. Det brede tverrbåndet er mer enn halvparten så bredt ved bakkanten som ved forkanten, og ytterkanten er sterkt utbuktet foran midten. Langs vingens ytterkant går det en, mer eller mindre tydelig, rad av hvite flekker, og nær vingespissen er det en svart, pilformet flekk. Bakvingen er silkeaktig hvit. Larven er naken, lysgrønn med hvite lengdestriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten finnes helst på åpne heier med en del einerbusker, og larvene lever på bar av einer (Juniperus communis). De voksne målerne flyr i juli – september.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Europa, bortsett fra de østligste delene, i Lilleasia og i Kaukasus. I Norge er den vanlig over hele landet bortsett fra lengst i nord.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]