Edelgranbarmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thera britannica»)
edelgranbarmåler
Nomenklatur
Thera britannica
Turner, 1925
Populærnavn
edelgranbarmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektThera
Økologi
Habitat: barskog, i Norge i granplantinger
Utbredelse: Europa

Edelgranbarmåler (Thera britannica) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne arten er bare funnet i det sørligste Norge, men synes være under spredning.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 18 – 32 mm), slank, grå måler. Den virker mørkere og gråere enn de andre norske barmålerne (Thera spp.). Forvingen er grå, ved roten mørkt grå. I midten av vingen er det et mørkgrått tverrbånd (svart nærmest bakkanten). dette båndet er omtrent to og en halv gang så bredt ved forkanten av vingen som ved bakkanten, og utvider seg brått rundt midten av vingen. Ytterkanten er bølgete. Utenfor tverrbåndet er det en rad av mørke, pileformede flekker. Bakvingen er gråhvit. Larven er naken, grønn med gul sidestripe og lysgrønne lengdestriper på ryggen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på gran (Picea spp.), edelgran (Abies spp.) og douglasgran (Pseudotsuga menziesii). I alle fall i Storbritannia og Norge er den knyttet til granplantefelt. De voksne målerne flyr i to generasjoner hvert år, i mai – juli og i september – november.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Vest- og Mellom-Europa. I Norge ble den først funnet i 1968 og var inntil nylig bare kjent fra noen få lokaliteter i Østfold, Akershus og Vest-Agder. Nylig har den blitt funnet flere steder i Rogaland og Hordaland.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]