Theodor Rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Theodor Rose
Født30. juni 1839Rediger på Wikidata
Død27. nov. 1924[1]Rediger på Wikidata (85 år)
København[1]
BeskjeftigelseVisesanger, forlegger Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Johannes Wilhelm Theodor Rose (født 30. juni 1839 i København, død 27. november 1924 samme sted) var danskfødt visedikter og -samler, typograf og skillingsviseforlegger i Christiania og Bergen. Han var bestefar til kabaretsangeren Einar Rose.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Theodor Roses foreldre, Jacob Wilhelm Rose og Ingeborg født Lund, døde begge tidlig under en koleraepidemi. Theodor ble så satt i typograflære i Horsens.

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

21 år gammel kom han til Christiania og fikk arbeid i et avistrykkeri. Året etter giftet han seg med Josephine Helgesen, og de fikk etter hvert elleve barn. Han startet snart sitt eget trykkeri i Grensen (Grændsegaden no. 17, Bager Lunds Gaard) og startet med å produsere skillingstrykk. Han skal også ha arbeidet en tid i Tønsberg, men i 1872 er han i Bergen. Der drev han med visehandel og forleggervirksomhet til 1886.

Rose skal ha hatt en kraftig og god sangstemme, og når han ikke hadde kunder i butikken, sto han gjerne på trappa og sang som reklame for skillingsvisene. Han reklamerte også gjerne på baksiden av visetrykkene. En vanlig tekst er:

Lirekasser og Haandorgler istandsættes. Brugte Orgler kjøbes og sælges. Glastøy og Porcelain limes og sammenbrændes. Stort Udvalg av Viser og Morskabsbøger, Spaabøger,Drømmebøger, Lykke- og Temperamentsblade hos Theodor Rose, Smørsalmendingen, 3dje Hus fra Strandgaden, Bergen. Handlende erholder stor rabatt.

Han skal også ha reist nordover for å selge viser under de store fiskeriene, og når han gikk tom for en populær vise, allierte han seg med lokale trykkerier for å lage nye opplag. Et slikt trykk har tittelen

«Fiskerens Sang under Vinterfiskeriet i Vardø 1881» Tilkøbs hos Theodor Rose, Vardø.

I tillegg til viseproduksjonen gav han også ut en del føljetongsromaner med titler som: «Flygtningerne eller Planterens Søn: en Fortelling fra Slavekrigen i Nordamerika», «Røverkroen eller de saakaldte blodige Drenge».

Den største var likevel «Strandrøveren eller Lænkekammeraden og hans Hemmelighed. Historisk romantisk Fortælling». Den kom ut i 37 hefter med til sammen 1184 sider. Disse romanene er det nesten umulig å få tak i nå.

I 1886 flyttet han tilbake til København, og der døde han, 85 år gammel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten, urn.nb.no, type referanse dødsannonse, utgitt 29. november 1924[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Viktor Smith, Theodor Rose. Litt om visehandel for et halvt hundre år siden. I festskrift til overbibliotekar Wilhelm Munthe på femtiårsdagen 20. oktober 1933.
  • Einar Rose, Rose-boka, Oslo 1941
  • Reidar A. Marum, Theodor Rose: visedikteren fra Bergen. Småskrifter for bokvenner nr. 20, Oslo 1943