The Town

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Town (2010 film)»)
The Town
Generell informasjon
GenreRansfilm, dramafilm, krimthriller
Utgivelsesår2010
NasjonalitetUSA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiBen Affleck Rediger dette på Wikidata
ManusPeter Craig, Ben Affleck Rediger dette på Wikidata
Basert på
Prince of Thieves Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Graham King, Basil Iwanyk
MusikkHarry Gregson-Williams, David Buckley Rediger dette på Wikidata
FotoRobert Elswit Rediger dette på Wikidata
KlippDylan Tichenor Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJon Hamm, Rebecca Hall, Blake Lively, Jeremy Renner, Pete Postlethwaite, Chris Cooper, Ben Affleck, Titus Welliver, Victor Garber, Slaine,[1] Michael Yebba,[1] Owen Burke Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapWarner Bros., Legendary Pictures, GK Films, Warner Bros. Pictures Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom[2]
Netflix
Budsjett37 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning154 000 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)2010
23. september 2010 (Tyskland)[3]
21. oktober 2010 (Ungarn)[2]
UtmerkelserNational Board of Review: Top Ten Films
Eksterne lenker

The Town er en amerikansk kriminalfilm fra 2010 som er skrevet og regissert av Ben Affleck, som også spiller hovedrollen. Andre sentrale skuespillere er Rebecca Hall, Jon Hamm, Jeremy Renner, Blake Lively og Chris Cooper. Historien er adoptert fra Chuck Hogan sin roman Prince of Thieves. 17. september 2010 hadde den premiere i USA og fikk svært positive anmeldelser.

Filmen er en av flere filmer satt i Boston, Massachusetts over det siste tiåret som omhandler kriminalitet fra slummen, inkludert Affleck sin egen Gone Baby Gone fra 2007. I Boston skjer det over 300 bankran, de fleste ranerne bor i det 2,5 kvadratkilometer store nabolaget Charlestown. En av dem er Doug MacRay (spilt av Ben Affleck), og han og gjengen gjennomfører ran ut at det legges igjen noen spor. Jeremy Renner ble nominert til både Golden Globe og Oscar i 2011 for sin innsats i filmen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Fire gode venner fra Boston-området, Douglas MacRay, James Coughlin, Albert «Gloansy» MacGloan og Desmond Elden, forsøker å rane en bank. De tar en bank-ansatt, Claire Keesey, som gissel, men løslater henne uskadd. Når de finner ut at Claire er bosatt i nabolaget deres, begynner Douglas å følge etter henne for å finne ut hvor mye hun har fortalt politiet, og for å sørge for at resten av gjengen ikke eliminerer henne som vitne. Etter hvert begynner de å få romantiske følelser for hverandre, noe Douglas skjuler for resten av gjengen. Douglas forteller Claire om hvordan han savner hans mor som har vært forsvunnet i lang tid. Han tror at hun reiste til Tangerine, Florida for å bo hos hennes søster, Douglas sin tante. Han forteller også om muligheten han hadde som ungdom for å bli en profesjonell hockey-spiller. Men han kastet bort denne muligheten for et liv i kriminalitet, og fulgte dermed i sin fars fotspor. Claire forteller til Douglas at hun fikk øye på en tatovering under bank-ranet som en av ranerne gikk med, og Douglas innser at hun kan identifisere James Coughlin. Douglas skjønner også at James garantert kommer til drepe Claire hvis han oppdager hva Claire vet.

FBI-agent Adam Frawley (spilt av Jon Hamm) overvåker Douglas og gjengen hans, og han legger snart merke til deres bånd til den lokale gjeng-lederen Fergus «Fergie» Colm, som har planlagt et annet ran for Douglas og gjengen. Under et besøk hos faren, Stephen, i fengsel snakker Douglas om sine planer om å forlate Boston og reise til Florida. Gjengens neste ran går galt, og gjengen slipper bare så vidt unna. De blir arrestert av politiet, og avhørt av Frawley. Men han får ingen tilståelse fra noen av dem, og må derfor løslate gjengen. Doug spør Claire om hun har lyst til å reise bort sammen med ham, og hun sier seg enig. Når Frawley oppdager at Claire ønsker å slutte i jobben hennes, begynner han å avlytte telefonen hennes. Han truer også med å straffeforfølge henne som en potensiell medskyldig til ranet, etter å ha innsett at hun kjenner Douglas.

Claire blir sjokkert over å oppdage at den nye kjæresten hennes var en av bank-ranerne som kidnappet henne. Hun blir deretter tvunget til å samarbeide med FBI, og avslutter forholdet sitt til Douglas. I mellomtiden truer Fergie med å drepe Claire hvis Douglas sier nei til ett nytt oppdrag. Fergie forteller Douglas hvordan han kontrollerte faren hans ved å gjøre moren hans til en narkotika-misbruker - noe som førte til morens selvmord. Douglas gir etter, men sverger på at han kommer til å drepe Fergie dersom noe skjer med Claire. I nærheten av Fenway Park går Douglas og James forkledd som politi, og de stjeler 3,5 millioner dollar i kontanter. De planlegger å deretter stikke av med en ambulanse, forkledd som ambulanse-arbeidere.

Krista, Douglas sin tidligere kjæreste (og James sin søster) blir truet av Frawley. Fordi Douglas tidligere slo opp med henne, avslører hun planen deres til FBI. Politiet omringer området, før gjengen rekker å komme seg unna. Gjengen havner i en intens skuddveksling med FBI og lokalt politi. Desmond og Gloansy blir snart drept. Frawley får øye på James, og de skyter mot hverandre. James, fast bestemt på ikke havne i fengsel igjen, og uten nok ammunisjon, begår selvmord ved rette sine tomme våpen mot politiet og han blir drept. Douglas myrder Fergie og livvakten hans, før han ringer til Claire. Douglas ser på huset hennes med kikkert, ser at flere FBI-agenter er sammen med henne, når Claire ber Douglas om å komme på besøk til henne. Douglas tror først at Claire planlegger å forråde ham, men hun gir også en advarsel i kode for å advare ham mot å komme. Douglas flykter, med en falsk uniform fra Massachusetts Bay Transportation Authority og han stikker med ett tog.

Frawley trekker den slutningen at Claire klarte å tipse Douglas. Men han arresterer henne ikke, fordi han tror at det blir umulig å bevise noe i en rettssak. Senere, når hun gjør hage-arbeid, oppdager Claire en stor pose som er gravd ned. Dette inneholder alle de stjålne pengene, og en beskjed fra Douglas. Han tror at Claire kan bruke disse pengene langt bedre enn han kan. Claire donerer pengene, til minne om Douglas sin mor, til å pusse opp den lokale ishockey-arenaen hvor Douglas ofte spilte som ungdom. Filmen avslutter med at Douglas står ved ett lite hus og ser ut over vannet, forlatt, men tilsynelatende i trygghet i Florida.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Doug MacRay Ben Affleck
Claire Keesey Rebecca Hall
FBI S.A. Adam Frawley Jon Hamm
James Coughlin Jeremy Renner
Krista Coughlin Blake Lively
Stephen MacRay Chris Cooper
Fergus 'Fergie' Colm Pete Postlethwaite
Albert 'Gloansy' Magloan Slaine
Desmond Elden Owen Burke
Rusty Dennis McLaughlin
Agent Quinlan Corena Chase
Henry Brian Scannell
Alex Colazzo Isaac Bordoy
Arnold Washton Jack Neary
Morton Previt Ed O'Keefe
Derrick Stephen Bishop (ukredittert)
FBI Agent Gary Clark Carlos Foglia (ukredittert)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ a b nmhh.hu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, «Release Info», verkets språk flere språk, besøkt 27. juli 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]