The Super Mario Bros. Super Show!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Super Mario Bros. Super Show!
Generell informasjon
SjangerFantasy-tv-serie, live-action/animated film
Prod.landUSA, Canada
Sesonger1
Episoder65
Lengde22 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påSuper Mario Bros.
Foran kamera
Stemmer avLou Albano, Danny Wells, Jeannie Elias, John Stocker, Harvey Atkin
MedvirkendeLou Albano
Danny Wells
Bak kamera
Skaper(e)Steve Binder
RegiDan Riba
TittelmusikkThe Mario Rap
Sending
Periode4. september1. desember 1989
TV-kanalCBS
Eksterne lenker
IMDb

The Super Mario Bros. Super Show! er et amerikansk animert barneprogram som ble sendt på amerikansk TV i 1989. Det var basert på Nintendo-spillet Super Mario Bros. Mario ble spilt av den amerikanske fribryteren Lou Albano. Luigi som er hans bror, ble spilt av den canadiske skuespilleren Danny Wells.

Format[rediger | rediger kilde]

Hver episode er delt inn i tre deler. Den første og siste delen av episoden er "ekte" film, spilt inn i et studio som skulle illustrere Mariobrødrenes rørleggerverksted i Brooklyn. I disse sekvensene må Mario og Luigi løse ett eller annet slags problem, ofte får de også besøk av en gjest. Gjesten er vanligvis en tv-kjendis som Nedra Volz, Norman Fell, Donna Douglas, Eve Plumb, Vanna White, Jim Lange, Danica McKellar, Nicole Eggert[1][2], Clare Carey og Brian Bonsall[3] eller sportsmenn som Lyle Alzado[4], Magic Johnson, Roddy Piper[5] og Sgt. Slaughter.
Den midterste sekvensen er tegnefilm som handlet om Mario og Luigi som sammen med Prinsessen og Toad jaktet på Kong Koopa i forskjellige settinger. Mario og vennene hans klarer alltid å stanse Koopas planer, men Koopa klarer også alltid å stikke av på slutten. Ofte (men ikke alltid) har disse animerte sekvensene en løs tilknytning til temaet i live-action-delen av episoden. Albano og Wells ga også stemmer til Mariobrødrene i disse sekvensene, øvrige roller ble stemmegitt av forskjellige stemmeskuespillere, de fleste fra Canada.

På norsk[rediger | rediger kilde]

Serien er dubbet til norsk to ganger. Et lite antall episoder ble dubbet for utgivelse på video av Egmont tidlig på 1990-tallet. Kun de animerte delene av episodene var med på disse utgivelsene, live-action-sekvensene var redigert bort. Denne versjonen er kjent for sin litt uortodokse oversettelse og endring av navnene på enkelte av figurene, blant annet ble Koopas navn endret til "Kong Krutt".
Omtrent ti år senere ble serien oversatt og dubbet på nytt med nye stemmer for visning på Fox Kids. Denne gangen ble også de "levende" sekvensene dubbet og episodene ble vist i sin opprinnelige form. I denne versjonen ble figurenes originale navn beholdt.

Utgivelser i Norge[rediger | rediger kilde]

Et utvalg episoder ble dubbet for VHS av Egmont på 90-tallet spredt mellom 4 VHS volum, hvor live action-sekvensene var på engelsk og kun den animerte delen av episodene var dubbet. Fox Kids ga serien en ny dub på 2000-tallet, med høyere kvalitet på stemmene og norske live action-sekvenser.

Fire DVDer med Fox Kids-dubben av serien ble gitt ut i Danmark. I senere tid fikk også VHS-dubben et par nyutgivelser spredt mellom to DVDer. Disse bruker promokunst og skjermbilder fra Super Mario Sunshine, men ingen bilder fra selve serien. Teksten på baksiden er også direkte kopiert fra VHS-utgivelsene. Disse DVDene har også en eksklusiv meny med musikk fra de tidligste Mario-spillene som kun kan nås ved å klikke på et spesifikt sted på hovedmenyen via en datamaskin.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Egmont versjon[rediger | rediger kilde]

Fra lista mangler de norske stemmene til blant annet resten av hovedfigurene

Fox Kids versjon[rediger | rediger kilde]

Oppfølgere[rediger | rediger kilde]

Serien fikk to oppfølgere, The Adventures of Super Mario Bros. 3 fra 1990 og Super Mario World fra 1991 basert på videospillet med samme navn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]