The Sound Pattern of English

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Sound Pattern of English
Forfatter(e)Noam Chomsky, Morris Halle
SpråkEngelsk
Utgitt1968
ForlagHarper
OCLC710010828

The Sound Pattern of English (ofte referert til som SPE) er en teoretisk bok fra 1968 om fonologi (en del av lingvistikken) skrevet av Noam Chomsky og Morris Halle. Den gir et forståelig overblikk over fonologien av engelsk språk, og er en milepæl både innen fonologien og innen analysen av engelsk. Chomsky og Halle presenterer fonologien som et lingvistisk undersystem som er forskjellig fra andre deler av grammatikken, som transformerer underliggende fonemiske sekvenser ifølge regler, og resulterer i den fonetiske formen som ytres av taleren. Teorien passer inn med resten av Chomskys tidlige språkteorier i at den omhandler transformasjon; teorien er den første av Chomskys teorier som fokuserer på fonologi; han hadde tidligere kun jobba med syntaks.

Chomsky og Halle representerer lyder som grupper av trekk med positive eller negative verdier (for eksempel om en lyd er vokalisk, nasal, høy, bakre, osv.). Kontekstavhengige regler endrer så den underliggende formen av et ord til den formen som ytres av taleren. Disse reglene kan for eksempel virke i slutten av et ord, eller kun i slutten av en nomenfrase.

The Sound Pattern of English har hatt en enorm innflytelse på seinere verk. Noen avledninger av teorien har endra inventaret av segmentale trekk, ved å regne noen som ikke tilstedeværende heller enn å ha enten positiv eller negativ verdi. Teoriens behandling av fonologi som regler som opererer på trekk, samt trekka som brukes, brukes fortsatt i forskjellige former i mange nåværende fonologiske teorier. Noen av de største etterfølgende teoriene er autosemental fonologi, leksikal fonologi og optimalitetsteori.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chomsky, Noam og Halle, Morris (1968): The Sound Pattern of English. Harper & Row. New York

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]