The Power

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Power
Generell informasjon
SjangerThriller / Science fiction
Utgivelsesår1968
Prod.landUSA
Lengde1 t. 48 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiByron Haskin
ProdusentGeorge Pal
ManusforfatterJohn Gay
MusikkMiklós Rózsa
SjeffotografEllsworth Fredericks
KlippThomas J. McCarthy
Foran kamera
Hovedrolle(r)George Hamilton
BirollerSuzanne Pleshette
Frank M. Robinson
Prod.selskapGeorge Pal Productions
Premiere21. februar 1968 (USA)
Eksterne lenker

The Power er en amerikansk science fiction-thriller fra 1968 regissert av Byron Haskin. Filmen handler om en professor ved et universitet som forsøker å stansen en maktsyk person med paranormale evner. Men først må han identifisere hvem denne personen er. Hovedrollene spilles av George Hamilton, mens andre sentrale roller spilles av Suzanne Pleshette og Michael Rennie. Filmen er basert på en roman med samme tittel skrevet av Frank M. Robinson.

Handling[rediger | rediger kilde]

Professor Henry Hallson, en antropolog, oppdager bevis på en person med psykiske evner blant sine medarbeidere i et laboratorium. Hans kollegaer inkluderer biolog Dr. Jim Tanner, genetiker Dr. Margery Lansing, en fysiker Dr. Carl Melnicker, biolog Dr. Talbot Scott, og styreleder Norman Van Zandt, som alle arbeider for Arthur Nordlund fra myndighetene. Etter en advarsel fra Hallson om at en av dem har et super-intellekt utover menneskelig måling, og som er i stand til å kontrollere andre menneskelige sinn, utfører de en test med telekinese.

Men senere den kvelden blir Hallson funnet drept i laboratoriet, med navnet "Adam Hart" skrevet på et papir funnet på kontoret hans. Hallsons enke Sally Hallson forteller at "Adam Hart" var navnet på ektemannens gamle barndomsvenn. Politiet kontroller bakgrunnene til medlemmene av komiteen som Hallson var medlem av, og Tanner blir umiddelbart mistenkt i drapet når han tilsynelatende har løyet om hans fremtredende akademiske prestasjoner. Faktisk har alle poster som dokumenterer fortiden hans blitt slettet på uforklarlige måter.

Tanner besøker Hallsons hjemby, og de oppdager at Adam Hart er overmenneskelig, og forskjellige mennesker som gir forskjellige beskrivelser av utseendet hans, og andre følger fremdeles kommandoer som Hart skal ha gitt dem flere år tidligere. Samtidig som Tanner forsøker å avdekke det overmenneskelige, blir Melnicker og Van Zandt myrdet. Talbot Scott, i panikk over det som skjer, blir til slutt skutt av politiet. I et siste oppgjør skal Tanner forsøke å konfrontere den tilsynelatende ubeseirelige Adam Hart.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

The Power fikk 3 av 4 stjerner av den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin.[1]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den ble satt opp på norske kinoer under tittelen Makten.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]