The Master

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Master
orig. The Master
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2012
Norsk premiere 15. februar 2013
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde143 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPaul Thomas Anderson
ProdusentPaul Thomas Anderson
Megan Ellison
Daniel Lupi
JoAnne Sellar
ManusforfatterPaul Thomas Anderson
MusikkJonny Greenwood
SjeffotografMihai Malaimare jr.
KlippLeslie Jones
Peter McNulty
Foran kamera
MedvirkendeJoaquin Phoenix
Philip Seymour Hoffman
Amy Adams
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapThe Weinstein Company
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Master er en amerikansk dramafilm fra 2012. Den ble skrevet og regissert av Paul Thomas Anderson, og har Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman og Amy Adams i hovedrollene. Filmen handler om den psykisk ustabile krigsveteranen Freddie Quell (spilt av Phoenix) som møter Lancaster Dodd (Hoffman), lederen i den religiøse kultbevegelsen The Cause («Saken»), tidlig på 1950-tallet. Dodd får sansen for Quell og tar ham med på møter og reiser for å spre læren langs østkysten av USA. Handlingen likner på historien om L. Ron Hubbard, scientologikirkens grunnlegger.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen foregår i USA på 1950-tallet. Freddie Quell (spilt av Joaquin Phoenix) er en marinesoldat som vender hjem etter tjeneste under andre verdenskrig. Han lider av posttraumatisk stress, er svært usikker på hva han skal gjøre og tyr til alkohol og sexmisbruk. Så møter han tilfeldigvis en religiøse kult som fokuserer på å tømme kroppen for følelser, en bevegelse som blir ledet av karismatiske og mystiske Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), også kjent som The Master. Det oppstår en gjensidig fascinasjon, og Dodd utnytter Freddies sårbarhet og usikkerhet etter hvert som han blir mer og mer involvert i kulten.

Likheter med scintologikirken[rediger | rediger kilde]

Filmkritikere og andre har påpekt en åpenbar likhet mellom den lett komiske lederskikkelsen i filmen og scientologikirkens grunnlegger L. Ron Hubbard (1911–1986); Hubbard tjenestegjorde også i den amerikanske marinen under andre verdenskrig, hadde alkoholproblemer, ble utskrevet fra sykehus og stiftet deretter en merkverdig trosbevegelse i 1950, samme år som i filmen. Produksjonsselskapet har imidlertid benektet at det er en bevisst sammenheng og et portrett som er inspirert av eller bygger på Hubbards liv og selvutviklingsbevegelsen han startet.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble nominert til tre priser under Oscar-utdelingen i 2013, alle innenfor skuespillerkategorier: Joaquin Phoenix for beste mannlige hovedrolle, Philip Seymour Hoffman for beste mannlige birolle, og Amy Adams for beste kvinnelige birolle. De tre skuespillerne ble også nominert i de samme kategoriene under Golden Globe-utdelingen.

Annet[rediger | rediger kilde]

  • Reese Witherspoon ble vurdert for å spille Peggy.
  • Jeremy Renner var først castet som hovedrollefiguren Freddie, men filmen måtte gjennom finansielle problemer. Da Joaquin Phoenix omsider ble ledig etter sitt omstridte, oppdiktede dokumentarprosjekt I'm Still Here (2010), bestemte produsentene seg for å velge ham til rollen.
  • Filmen er den første på 16 år som i sin helhet ble filmet med et 65 mm-kamera, som kan bli projektert til 70 mm. Den forrige filmen som ble filmet i dette formatte, var Kenneth Branaghs versjon av Hamlet.
  • Dette er den første filmen som er regissert av Paul Thomas Anderson, som ikke har Robert Elswit som kinematograf. Elswit var opptatt med The Bourne Legacy da prosjektet ble filmet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]