I skuddlinjen (James Bond)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Living Daylights»)
I skuddlinjen
orig. The Living Daylights
Generell informasjon
Sjangeraction
Utgivelsesår29. juni 1987 (England)
5. august 1987 (Norge)
Prod.landEngland
Lengde131 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Glen
Foran kamera
MedvirkendeTimothy Dalton
Maryam d'Abo
Jeroen Krabbé
Joe Don Baker
Eksterne lenker

I skuddlinjen (originaltittel: The Living Daylights) er en James Bond-film fra 1987. Tittelmelodien, «The Living Daylights», er laget av det norske bandet a-ha. Dette er siste film med John Barry som komponist. Han samarbeidet motvillig med a-ha om å lage tittelmelodien. Filmen ble lansert som en 25-årsjubileumsfilm. Det var i 1987 25 år siden filmserien startet med Dr. No fra 1962. Innspillingen startet 29. september 1986 på Pinewood Studios.

Handling[rediger | rediger kilde]

Celloen som ble brukt i filmen.

Agent 004 og flere britiske spesialsoldater blir drept under en øvelse på Gibraltar, og en lapp med «Smiert spionem» (russisk: død over spionene) blir funnet på ham. KGB-agenten General Koskov hopper av til Vesten, med fristende informasjon om operasjon Smiert spionem, en plan for å utrydde alle vestlige agenter. En vakker cellist/skarpskytter med navnet Kara Milovy (Maryam d`Abo) fra Tsjekkoslovakia, mislykkes i å drepe Koskov under flukten i Bratislava, men vekker Bonds oppmerksomhet, særlig fordi hun skjøt med løsammunisjon. Under en debriefing av MI6 blir Koskov tilsynelatende kidnappet tilbake av KGB i England. I virkeligheten er han klar for sitt dobbelspill med å utrydde sine konkurrenter innen svart våpen-, diamant-, og narkohandel. Hans hovedmål er å få britene til å eliminere hans tidligere overordnede i KGB, General Pushkin. Dermed kan Koskov både være en del av KGB, samtidig som han driver kommersiell virksomhet. Bond finner ut fra Pushkin at Smiert spionem er en gammel og avlyst plan, og arrangerer Pushkins «død» for å lure Koskov. Kara blir imens usikker på hvilken side Bond befinner seg på, og doper ham. Kara og Bond ender opp i fengsel i Sovjet-okkuperte Afghanistan, før de unnslipper i filmens action-klimaks. Bond tar seg så av Koskovs partner Whitaker, i en skuddveksling der Pushkin redder Bonds liv. Koskov prøver «bytte side»-trickset en gang for mye, og dermed sender Pushkin ham med posten hjem til Moskva. Kara drar på verdensturne med sin skadeskutte cello.

Timothy Dalton[rediger | rediger kilde]

Timothy Dalton og Jeroen Krabbé på première i Amsterdam, 1987.

Jobben med å finne etterfølgeren til Roger Moore som James Bond fikk store mediaoppslag. Sean Bean ble testet for rollen som James Bond. Han ble brukt igjen som agent 006 i GoldenEye. Christopher Lambert ble også på et tidspunkt vurdert i rollen som James Bond. Tilslutt så valget ut til å bli Pierce Brosnan, men han var bundet til TV-serien Remington Steele. Derfor fikk Timothy Dalton tilbudet, som også hadde fått tilbud i 1969 da takket han nei fordi han var så ung og 1983 da det så ut som Moore skulle trekke seg etter Octopussy.

Roller[rediger | rediger kilde]

Karakter Skuespiller
James Bond Timothy Dalton
Kara Milovy Maryam d'Abo
Georgij Koskov Jeroen Krabbé
Brad Whitaker Joe Don Baker
Leonid Pushkin John Rhys-Davies
Kamran Shah Art Malik
Necros Andreas Wisniewski
Saunders Thomas Wheatley
Q Desmond Llewelyn
M Robert Brown
Moneypenny Caroline Bliss

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]