The Last of Us

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Last of Us
UtviklerNaughty Dog
UtgiverSony Interactive Entertainment (PlayStation 3, PlayStation 4; globalt)
DistributørPlayStation Store
PlayStation Now[1]
RegissørBruce Straley
Neil Druckmann
ProdusentNeil Druckmann
DesignerJacob Minkoff
ForfatterNeil Druckmann
KomponistGustavo Santaolalla
SpillmotorHavok Physics
Siste versjon1.11
PlattformPlayStation 3
PlayStation 4
Utgivelse14. juni 2013 (PlayStation 3; globalt)
29. juli 2014 (PlayStation 4; Nord-Amerika)
30. juli 2014 (PlayStation 4; PAL-regionen)
1. august 2014 (PlayStation 4; Storbritannia)
SjangerAction-eventyrspill, overlevelsesskrekk, snikespill, post-apokalyptisk fiksjon, post-apokalyptisk videospill
ModusFlerspiller,[2] enspiller
AldersgrensePEGI 18
Nettstedthelastofus.com
Del av serien The Last of Us
The Last of Us Part II

The Last of Us er et action-eventyrspill utviklet av Naughty Dog og utgitt av Sony Computer Entertainment. Det ble lansert internasjonalt på PlayStation 3 den 14. juni 2013.[3] og PlayStation 4 den 29. juli 2014 i USA og de neste dagene internasjonalt.[4]

Spillets handling er satt til USA i en post-apokalyptisk fremtid, og forteller historien om to personer, Joel og Ellie, som samarbeider for å overleve en reise over det som står igjen av USA, og å finne en mulig kur for en herjende soppinfeksjon som nesten har utslettet hele menneskeheten.

The Last of Us fikk god kritikk for manuset, stemmeskuespillet, designet, musikken og grafikken i spillet. Spillet er regnet som en av de viktigste titlene som kom ut i 2013, og har mottatt over 200 «årets spill»-priser fra aviser, tidsskrift og nettsteder. Det var også en kommersiell suksess og solgte over 1,3 millioner eksemplarer den første uken etter lanseringene. The Last of Us har i juli 2014 solgt over 7 millioner eksemplar verden over.

En nedlastbar episode med ekstra innhold, Left Behind, kom ut 14. februar 2014.

En oppdatert utgave av spillet, tilpasset PlayStation 4, The Last of Us Remastered, ble lansert i 2014. Denne utgaven kom ut 29. juli i Nord-Amerika og 30. juli i Europa og 1. august i Storbritannia.[4]

I slåsskamper kan spilleren bruke langdistanse-våpen, for eksempel en rifle, en hagle eller pil og bue. Eller våpen som fungerer best over kortere avstander, som pistol eller en hagle med kort løp. Skal spilleren i nærkamp kan man blant annet bruke et baseball-balltre. Eller kaste flasker og lignende for å distrahere motstandere. Utstyr som for eksempel molotovcocktail kan man få tak i underveis i spillet.

Selv om spilleren kan angripe fiender direkte, kan de også snike seg rundt for å angripe uoppdaget eller snike seg forbi motstanderne. Spilleren kan huke seg bak hindringer for å oppnå en taktisk fordel under kamp. Spillet inneholder også perioder uten kamp, ​​som ofte involverer samtaler mellom karakterene. Spilleren kan løse enkle gåter, som å bruke flytende paller for å flytte Ellie, som ikke er i stand til å svømme. Eller man kan bruke stiger eller søppel-containere for å komme frem til høyere områder. Samlerobjekter som notater, kart eller lignende.

Utdypende handling[rediger | rediger kilde]

I 2013 herjer et utbrudd av en mutant sopp i USA, som forvandler dens menneskelige verter til aggressive skapninger kjent som Infected. I en forstad like utenfor Austin, Texas forsøker Joel å flykte fra alt kaoset sammen med broren sin Tommy og datteren sin Sarah. Men når de forsøker å flykte blir Sarah skutt av en soldat, og hun dør av skadene i Joels armer. Tjue år senere har sivilisasjonen blitt fullstendig desimert av den omfattende infeksjonen.

Menneskelige overlevende bor i totalitære karantene-soner, uavhengige bosetninger og enkelte nomadiske grupper, Joel arbeider som smugler sammen med sin partner Tess i en karantene-sone kalt «North End» i Boston, Massachusetts. De jakter på Robert, en svartebørs-forhandler, i håp om å finne en stjålet våpen-forsyning. Før Tess dreper ham, avslører Robert at han gav våpnene med «Fireflies» - en liten milits som ikke ønsker å leve under myndighetene i karantene-sonen.

Lederen for Fireflies, Marlene, smugler en tenåringsjente, Ellie, fra utenfor karantene-sonen til Fireflies. Men Joel og Tess oppdager at Ellie også er smittet av viruset. Symptomer oppstår vanligvis i løpet av to dager. Men Ellie påstår at hun ble smittet tre uker tidligere, og at immuniteten hennes muligens kan føre til en vaksine. Tess avslører at hun også har blitt bitt av en infisert, og ofrer seg slik at Joel og Ellie kan rømme fra en gruppe soldater. Joel bestemmer seg for å finne Tommy, et tidligere Firefly-medlem, i håp om at han kan finne de gjenværende Fireflies-medlemmene som fremdeles er i live.

Ved hjelp av Bill, en annen smugler som skylder Joel en tjeneste, skaffer dem et fungerende kjøretøy fra Bills nabolag. Men når de kjører inn i Pittsburgh, Pennsylvania, blir Joel og Ellie overfalt av banditter - og bilen deres blir ødelagt. De allierer seg deretter med to brødre, Henry og Sam. Etter at de rømmer fra byen, blir Sam infisert, men skjuler dette for resten av gruppen. Ettersom infeksjonen hans tar tak, forsøker Sam å angripe Ellie. Men Henry skyter og dreper ham, før han tar sitt eget liv. Men for å produsere en vaksine mot infeksjonen, må Fireflies fjerne den infiserte delen av Ellies hjerne - noe som kommer til å drepe henne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «All PS Now games A-Z», undertittel Browse the full list of games available to play with your PS Now membership, arkiv-URL web.archive.org, verkets språk engelsk, arkiveringsdato 3. juli 2021, besøkt 5. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «The Last of Us multiplayer revealed». 5. juni 2013. Besøkt 23. juni 2019. 
  3. ^ «The Last of Us Release Information for PlayStation 3». GameFAQs. Besøkt 20. januar 2015. 
  4. ^ a b «The Last of Us Remastered Release Information for PlayStation 4». GameFAQs. Besøkt 20. januar 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]